Българинът се храни по-малко, но пие повече

Българинът се храни по-малко, но пие повечеСредностатическият българин не е голям любител на здравословното хранене. Това е извод от данните на националната статистика за потреблението в страната.
През 2014 г. - въпреки минималното поевтиняване на храните, сме купували по-малко плодове и зеленчуци, риба, мляко, сирене, яйца в сравнение с 2013 г. За сметка на това по-често в хладилника сме изстудявали бира и ракия. Купували сме и повече цигари.
Според данните на НСИ през миналата година средностатистическият българин е изпушил 603 цигари и е изпил почти 20 литра бира. Консумацията на ракия се е увеличила до 2,4 литра на човек, или с 300 грама повече от 2013 г.
Продължаваме да ограничаваме яденето на хляб и тестени изделия. През 2014 г. всеки е изял средно по 93 кг, или с близо 5 кг по-малко от предходната година. Данните на НСИ показват, че това е трайна тенденция в хранителните ни навици. В сравнение с 1999 г., откогато са най-старите данни, ядем с 47 кг по-малко хляб за година.
През миналата година всеки е изял средно по 32,5 кг месо. Това е с 300 грама повече спрямо 2013 г. Най-често на масата сме слагали свинско и пилешко. За сметка на това сме купували по-рядко риба. Основната причина е по-високата й цена. Присъствието на агнешкото в пазарската кошница е повече от символично. За цялата минала година на човек в домакинство се пада по едва 1 кг, колкото и през 2013 г. Основната причина е, че в масовия случай хората купуват агнешко само за да уважат празниците Великден и Гергьовден.
По-рядко сме слагали на трапезата плодове. Изключение правят ябълките. През 2014 г. всеки е изял средно по 12,6 кг от този плод, или с 600 грама повече от предходната година. Купували сме обаче по-малко дини и пъпеши, а грозде почти не сме вкусвали. Ограничили сме и зеленчуците. За миналата година на човек се падат по 20 кг домати, което е с 1,3 кг по-малко в сравнение с 2013 г. Най-голям спад има в потреблението на картофи. През 2014 г. на човек се падат по 28,5 кг - с над 2 кг по-малко спрямо предходната година.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД