Д-р Сотир Марчев: Има връзка между смяната на часовника и катастрофите

Д-р Сотир МарчевПонеделниците по принцип са неприятни, но точно този понеделник, след смяната на часовото време, ще е още по-неприятен. Това заяви кардиологът Сотир Марчев в коментар за смяната на часовника и „изяждането” на един час.
Ние сме едно недоспало общество и когато на това общество му вземеш още един час, стават лоши неща. През 2012 г. данните показваха, че при смяната към лятното часово време инфарктите на следващия понеделник се увеличиха с 12%, посочи Марчев пред Нова телевизия.
По думите на кардиолога е много трудно с постановление на Министерския съвет да смениш биологичния си часовник, защото всяка клетка в организма си има свой часовник. За сметка на това, което сега се случва, през есента намалява опасността от инфаркти, защото получаваме още един час, за да си поспим, сигурен е лекарят.
Според Сотир Марчев има и друг, още по-лош ефект – този на автомобилните катастрофи. Има безспорна връзка между пътните инциденти и смяната на часовника, твърди лекарят. Катастрофите нарастват с 10-12% веднага след смяната. Затова особено родителите да водят внимателно децата си на училище и детска градина, каза Марчев.
Драги шофьори, имайте предвид, че хората зад волана са недоспали и е редно да се кара малко по-бавно. Аз също ще карам по-бавно, така че, колеги, не ме чакайте на време, усмихна се Сотир Марчев. И посъветва – легнете си по-рано, за да пренастроите по-лесно часовника си, добави той.
Като краен ефект въвеждането на лятното часово време намалява катастрофите, но опасността е в първите няколко дни, коментира Сотир Марчев.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД