Генетикът проф. Иво Кременски: В решението на Анджелина Джоли няма никакъв пиар

проф. Иво КременскиНай-уважаваната жена в света Анджелина Джоли шокира с решението си да премахне и яйчниците си като превенция срещу рака, както преди това направи с гърдите си.
В мрежата се появиха коментари, които определят постъпката ѝ от лудост до разумна постъпка.
Факт е, обаче, че след като тя отстрани млечните си жлези се появи така нареченият "ефект на Анджелина". Прегледите за рак на гърдата се увеличиха повече от два пъти във Великобритания.
1-2% от рака на гърдата е фамилен. Под това се разбира поне двама или трима близки родственици, които го имат.
Анджелина ДжолиВ нейния случай има майка и баба. При тях ракът се появява рано, тоест в случая има фамилна обремененост.
При Джоли са изчислени 78% вероятност да развие рак на яйчниците. Това означава, че тя си е направила допълнителни генетични изследвания, които дават с прецизност да се кажат процентите, коментира генетикът проф. Иво Кременски.
Информацията е възможността да взимаме решения - това е нейното послание и в случая няма никакъв пиар, допълни той.
В годишния доклад на Барак Обама беше обърнато специално внимание в здравеопазването на така наречената прецизната медицина.
Започна програма за изследване на 1 милион доброволци, за да се видят какви са генетичните предразположения, обясни проф. Кременски.
В България се предлага на всички бременни да се види риска от най-честите заболявания. Всички новородени се изследват за три болести, за които има лечение.
Имаме готовност да изследваме 40 такива заболявания, но питаме здравеопазването готово ли е да ги лекува след това. Лекарите информирани ли са, за да могат да предложат адекватна информация и да проследяват тези болести, каза още генетикът.
Затова, по думите му, ако няма решение, по-добре е да не се правят подобни изследвания.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД