Дезодорант или антиперспирант?

Дезодорант или антиперспирант?Както при повечето продукти днес, дезодорантите и антиперспирантите се произвеждат от различни компании в широка гама различни видове и аромати.
Ако пренебрегнем разликата, свързана с аромата на всеки такъв продукт, има ли всъщност значение дали ще изберете дезодорант или антиперспирант? Концепцията зад двата продукта е една и съща – да предотвратят миризмата, причинявана от потенето. Разликата обаче е много по-същностна и се състои в това, че антиперспирантите спират потенето, докато дезодорантите ви позволяват да се потите, като само прикриват миризмата.
Защо мирише потта?
В действителност – потта не мирише. Причината за миризмата е бактерия, която нормално обитава тялото и се развива във влажните, топли места, където се събира пот. Бактерията взема каквото й е необходимо от потта и изхвърля останалото. Този процес всъщност е причина за миризмата, която може да стане доста неприятна, ако не се вземат мерки.
Дезодорант или антиперспирант?Дезодорант или антиперспирант?
Както споменахме, двете групи продукти се различават по начина си на действие, както и по различните варианти за приложение.
Дезодорантите намаляват развитието на бактериите. Те са разработени да позволяват свободното отделяне на пот, като същевременно контролират миризмата. Повечето дезодоранти имат антисептичен агент, за да унищожават бактериите. Някои съдържат вещества, обикновено Triclosan, които предотвратяват растежа на бактерията.
В допълнение ароматите помагат за замаскиране на миризмата. Жените, които не се потят обилно и искат само да прикрият евентуална миризма, по-добре да избират дезодоранти, вместо антиперспиранти, съветват специалисти.
Антиперспирантите са разработени да блокират порите и да предотвратят потенето. Алуминиевите или цинкови соли, които често са част от съдържимото на продукта, запушват порите, така че потоотделянето е силно намалено. Фокусът не действие на тези продукти не е върху антисептичния агент, който унищожава бактерията, тъй като без потене няма бактерия и съответно – няма неприятна миризма.
Тези продукти се прилагат само в областта на подмишниците, тъй като блокирайки потните жлези, те блокират охлаждащата система на тялото. Поради тази причина, ако напръскате цялото си тяло със спрей-антиперспирант, то може да «прегрее».
Възможните проблеми
Дори ако използвате добър антиперспирант, е възможно все още да има някакво потоотделяне. При някои жени свръх-потенето е постоянен проблем, независимо какви средства използват. В такива случаи е по-добре специалист да ви предложи решение, което често може да е препарат с висока концентрация на алуминиеви соли.
Някои антиперспиранти могат да раздразнят чувствителната кожа и да предизвикат обрив, особено ако кожата е по принцип суха. Ако вашият случай е такъв, по-добре използвайте дезодорант или кремообразен антиперспирант.
След непосредствено бръснене на областта на подмишниците също не се препоръчва употребата на антиперспиранти, тъй като може да се получи възпаление. За разлика от тях, дезодорантите могат да помогнат, тъй като имат дезинфектиращо действие.
В заключение, антиперспирантите и дезодорантите могат да направят живота наистина по-приятен, ако се използват правилно. Пробвайте различните варианти, за да откриете кое решение е най-доброто за вас, съветват специалисти и предупреждават, че няма продукт, който да прикрие липсата на хигиенни навици.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД