Пет недостатъка на човешкото тяло - несъвършенства на природата

Пет недостатъка на човешкото тялоЧовешкото тяло е изключително сложно и забележително ефективно. Но със сигурност не е перфектно. Ето примери за пет недостатъка в дизайна на човешкото тяло, които и до днес понякога ни създават неприятности.

Мъдреците

Всеки, който е имал проблеми с мъдреците си, знае, че тези трети кътни зъби не носят нищо друго освен проблеми и болки.
Причината за това е проста - нямаме достатъчно място в устата си за толкова много зъби. В устата на съвременния хомо сапиенс мъдреците често нямат къде да израснат, притискат се и затова в повечето случаи се налага да бъдат отстранени.

Апендиксът

Въпреки че са проведени многобройни проучвания, учените, поне засега, не са успели да открият някаква ясна и дефинитивна функция на човешкия апендикс. И докато не сме наясно за какво можем да го ползваме, то знаем колко животозастрашаващо опасен може да бъде. Между 5 и 10% от хората развиват остър апендицит през живота си.

Очите

Доказан факт е, че човешките очи не са най-добрите в животинското царство. Този не дотам оптимален дизайн явно все пак служи добре на целите ни, но въпреки това човешкото око, както и очите на други гръбначни животни, изглежда са доста странно разположени. Очите ни са в основата си свързани наопаки с чувствителните на светлината колбички и пръчици, ситуирани зад мрежа от кръвоносни съдове и нервни влакна и наобратно от посоката на постъпване на светлината. Едно от последствията от подобен дизайн на природата е, че нервите трябва да преминат през окото. Това е и причината човешкото око да има сляпо петно в центъра си.

Ненужният кръстопът

Друг аспект на човешкото тяло, който е пример за съмнителен дизайн, е начинът, по който въздухът и храната за кратко споделят една и съща “тръба”, през която да минат. Най-общо това е причината понякога да се задавяме с храната си. Много учени смятат, че е щяло да бъде по-безопасно и подходящо тялото да е устроено така, че трахеята и хранопроводът да са напълно отделени. Вместо това, те се кръстосват.

Хемороидите

Хемороидите са състояние, при което вените в и около ануса се възпаляват. Понякога могат да бъдат болезнени или да предизвикват сърбеж и за първи път се забелязват, когато има кръв в изпражненията. Възможни причини за хемороидите са генетичните, повишеното налягане на ректума по време на бременност и напрягането при движението на червата. До 50-годишна възраст около 50% от хората вече са страдали от хемороиди.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД