Празникът Св. Валентин е полезен за здравето

Празникът Св. Валентин е полезен за здраветоПразникът на влюбените - Свети Валентин е полезен не само за психиката на човека, но и от чисто физиологична гледна точка, твърдят американски учени от различни институти, обединили усилията си, за да докажат, че Свети Валентин носи не само положителни емоции, но и здраве.
Те привеждат доказателства от изследвания, които засягат различни части на празника. Най-общо казано шоколадът, червеното вино и любовта засилват кръвообращението, а това е добре за тялото, твърди д-р Сюзън Муурс от Американската асоциация по диабет. Един от компонентите на какаото – флавоноидите, са полезни за сърцето.
Те са антиоксиданти, а за тях отдавна е доказано, че защитават организма от вредното влияние на свободните радикали, които вредят на артериите и спомагат за натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове. Антиоксидантите също така занижават нивото на т.нар. лош холестерол (LDL) и повишават равнището на добрия (HDL).
Според едно изследване при хора с повишен риск от сърдечно заболяване (високи нива на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите), редовната употреба на поне 1 чаша какао дневно значително намалява риска. “Колкото повече е какаото, толкова по-добре”, казват учените, като в същото време предупреждават да се избягва комбинацията му с твърде много захар и наситени мазнини.
Празникът Св. Валентин е полезен за здраветоРомантичната вечеря е друга неизменна част от празника на влюбените.
На науката отдавна е известно, че червеното вино също съдържа много флавоноиди, “дошли” от гроздето. Затова и някои диетолози са склонни да приемат, че умерената (до 1 чаша дневно) употреба на червено вино е полезно за организма.
Друга група учени са на мнение, че всеки вид алкохол в умерена доза е полезен за здравето и най-вече за кръвоносната и сърдечно съдовата система. Тяхното мнение обаче все още е силно оспорвано от други специалисти, които привеждат редица доказателства за вредния ефект от алкохола. Има по-добри начини да подпомогнем организма си срещу натрупването на плака по кръвоносните съдове и да ускорим при нужда кръвообращението, твърдят те.
Американската асоциация по хипертония официално препоръчва 1-2 алкохолни питиета дневно, като съветва да се избягват концентратите.
Празникът Св. Валентин е полезен за здраветоСтрелите на Купидон са се доказали многократно през вековете, заявява полушеговито д-р Блеър Джъстис, професор в Университета на Тексас. Силата на любовта по отношение на нашето здраве е известно отдавна, макар да не успяваме изцяло да разберем механизма, по който действа тя.
Според Джъстис резултатите от редица изследвания несъмнено са доказали, че любовта:
- Предотвратява натрупването на плака;
- Предпазва от сърдечни заболявания;
- Повишава нивото на антителата в организма;
- Понижава като цяло риска от заболявания;
- Удължава живота.
Може би най-популярната теория за любовта е, че тя въздейства върху част от нервната система и има успокояващ ефект – така се намалява нивото на стреса за клетките на тялото, посочва Джъстис.
Според психолога Керъл Елисън хората, които не пропускат вечер да си кажат колко се обичат, спят по-дълбоко и затова си почиват по-добре, а на следващия ден са по-работоспособни.
Всички учени са съгласни, че животът е много по-сложен, отколкото изглежда на хартия, но едва ли някой ще отрече колко по-добре се чувства, ако е намалил стреса около себе си.
И никога не забравяйте подаръка - дали ще е скъпо колие или нещо съвсем малко не е толкова важно. От значение е най-вече жестът, завършва Елисън.
„Здравна поща“ i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД