Жените са по-чувствителни към ефектите на марихуаната?

Жените са по-чувствителни към ефектите на марихуаната?Жените вероятно са по-чувствителни към ефектите на марихуаната, в сравнение с мъжете, сочат резултатите от ново проучване, финансирано от Националния институт по злоупотреба с наркотици в САЩ.
Водещият автор е проф. Ребека Крафт от Щатския университет във Вашингтон. Те и нейният екип установяват, че има голяма вероятност жените да са с 30% по-чувствителни към обезболяващите свойства на марихуаната.
Поради тази причина, те могат и да развият устойчивост, подобно на пациентите, приемащи опиоидни лекарства.
Когато това се случи, пациентът може да има нужда от по-голяма доза, за да се постигне същия ефект, което може да доведе до зависимост, обясняват изследователите. Важно е все пак да се отбележи, че проучването се провежда в лабораторни условия.
Крафт обяснява, че марихуаната днес е много различна от това, което е била преди 40 години. Според нейните думи тя е с много по-високо съдържание на делта-9-тетрахидроканабинол (THC) и с по-малко канабидиол.
Именно канабидиолът е химикалът, който частично е отговорен за облекчаването на болката. В проучване от 2011 г. се установява, че марихуаната може да предотврати чувството на тревожност, симптомите на гадене и повръщане, а също така има и противовъзпалителни и антиеметични свойства.
По време на лабораторното проучване учените установяват, че когато женските индивиди получават 30% по-ниски дози THC, в сравнение с мъжките, развиват поносимост към химикала, особено в периода на овулация. През този период има и промени в нивата на естрогена. Не се установява различна реакция към канабидиола.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД