Скандалите с близките водят до ранна смърт

20140811RelationshipСкандалите с близките ни хора могат да доведат до преждевременна смърт, са стряскащите резултати от ново проучване. Изследването е проведено от датски специалисти от Копенхагенския университет – учените са убедени, че неразбирателството у дома е свързано с продължителността на живота. Участие във въпросното проучване са взели около 10 000 мъже и жени. Всички са били на възраст между 36 и 52 години.
През периода на изследването са починали 226 мъже и 196 жени, а учените уточняват, че половината от тях са починали заради някакво злокачествено образувание. Другата половина от смъртните случаи се дължи на инсулт, сърдечносъдови заболявания, инциденти, чернодробни проблеми и др. Отиват си рано хората, срещащи системно неодобрение и дискомфорт от страна на близките.
Учените съобщават, че един на всеки десет участника твърди, че най-честите конфликти, които имат, са с родителите или с децата си, следват недоразуменията и неприязънта с роднините. Данните от цялото изследване дават възможност на учените да заключат, че конфликтът с близки хора вреди на здравето. Най-тежък е резултатът от напрегнати отношения с децата или с половинката. Особено уязвими са мъжете, подложени у дома на непрекъснат натиск - мърморене, неодобрение, критика, прекомерни изисквания, хленчене. При тежки заболявания те в пъти по-често губят живота си в сравнение с мъже със същите заболявания, които обаче се чувстват одобрявани и приети от партньора въпреки слабостите си (само сериозно увреден човек може да мисли, че той няма такива).
Всъщност резултатите са съвсем обясними – скандалът с близък човек, особено с най-близките, може да повлияе повече, отколкото караница с някого, с когото не прекарваме дълго време и на когото не държим, когото не обичаме.
От друга страна постоянното премълчаване и натрупване на напрежение в себе си също не е добра идея и също може да ни разболее. Най-добрият вариант е да се направи опит за сериозен разговор с атакуващия непрекъснато близък и ако той не е в състояние да се промени, контактите с него да бъдат ограничени.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД