Кафето не повишава кръвното на здрави хора

Кафето не повишава кръвното на здрави хораКафето всъщност не повишава трайно артериалното кръвно налягане, твърди ново изследване. Тъй като кофеинът, съдържащ се в кафето и някои други негови продукти, може да провокира само кратковременно повишаване на налягането. Данните от изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, сочи, че шансовете на здравите хора, които изпиват повече от 6 чашки кафе дневно, да имат повишаване на артериалното налягане в близките 10 години не са по-високи, отколкото при тези, които изобщо не консумират кафе.
Нещо повече, има специфика при жените - тези, които пият кафе от време на време или до 3 чаши дневно, рискуват много повече да станат заложници на високото кръвно, отколкото тези, които пият твърде много или въобще не пият кафе, твърдят авторите на изследването.
Интересно е, че при мъжете увеличаване или намаляване на риска от повишено кръвно налягане във връзка с употребата на кафе не е открито (независимо от количеството изпито кафе). Според Куно Уитервал, ръководител на екипа, рискът от хронично повишено кръвно налягане при мъжете, които не пият кафе и при пристрастените към тази напитка е почти еднакъв. Професор Уитервал посочва, “че нито един работник от системата на здравеопазването няма аргументи, за да препоръча въздържание от кафето”.
"Здравна поща, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД