За да откажете цигарите, решавайте главоблъсканици

За да откажете цигарите, решавайте главоблъсканициАко се опитвате да откажете цигарите, но не ви се получава, вероятно трябва да запълните ежедневието си с нови дейности, които да отвлекат вниманието ви от пушенето. Най-успешният начин да забравите тютюневата жажда е да „поразмърдате“ мозъка си, смятат учени от университета в Стоуни Брук.
Д-р Арон и негови колеги са стигнали до това заключение посредством специална невровизуализация чрез сканиране с функционален магнитен резонанс, който измерва мозъчната дейност чрез откриване на промени в притока на кръв.
Оказало се, че лишените от никотин хора успели да позабравят за страстта си към цигари по време на игри тип „главоблъсканици“.
Така за пръв път изследване чрез образна диагностика показва, че когато разширяваме дейността на умовете си и се ангажираме с нещо вълнуващо, е много по-лесно да не мислим за пушенето и дори – да го спрем веднъж завинаги.
Това е така, защото тази ангажираност стимулира същите пътища в мозъка, които се активират от никотина. Така се създава онова особено чувство на душевна пълнота, което заклетите пушачи познават отблизо. Особено ефикасно средство за това са пъзелите и изобщо всички игри, които пренасочват мислите ни другаде.
Учените припомнят, че според мнозина пушенето убива скуката. Това обаче е самоизмама, тъй като скуката е психическо състояние и неговото наличие или отсъствие по никакъв начин не се влияе от веществата в тютюневите изделия.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД