Антибактериалните сапуни - как да ги ползваме

Антибактериалните сапуни - как да ги ползвамеВъпреки широкото им използване, антибактериалните сапуни изглежда имат малка или дори никаква полза за хората. Те много често не постигат ефекта си, тъй като хората ги използват напълно погрешно, твърдят учени.
През последните две десетилетия употребата на продукти, съдържащи антимикробни химикали като триклозан и триклокарбан, се е увеличила светкавично, показва доклад на Центъра за безопасност на околната среда на Университета в Аризона. Такива са различните сапуни, перилни препарати, пасти за зъби и други.
Като последица от това все повече хора са изложени на риск заради химикалите в тях – при близо ¾ от американците е установено повишено наличие на триклозан в урината.
Нещо повече - неправилното използване на антибактериалния сапун поощряват устойчивостта на микробите към определени съставки и до голяма степен ги прави вредни за нас.
Експертите обясняват, че за да убиваме ефективно бактериите по кожата си, трябва да сапунисваме ръцете си с антибактериалния сапун в продължение на поне 30 секунди. Но проучванията показват, че хората се сапунисват не повече от 6 секунди.
Така микробите дори успяват да се адаптират към химикалите в препарата, а това увеличава и тяхната устойчивост към антибиотиците, които приемаме при лечението на различни инфекции.
Антимикробните съставки стават толкова вредни за нашия организъм, че дори могат да повлиявят на хормоните в тялото ни.
Според аризонските учени влагането им в продуктите за бита и козметиката трябва да бъде регламентирано. Компаниите, които произвеждат такива стоки, ще трябва да преустановят употребата на триклозан и триклокарбан и да ги използват само, ако могат да докажат, че те не носят вреди за човешкото здраве и са наистина ефективни при борбата с бактериите.
А пастите за зъби, съдържащи тези вещества, ще могат да се продават само срещу рецепта от лекар.
Според експертите това е благоразумна стъпка, която ще гарантира ефикасността на антибиотиците, ще предпази хората от вирусни и хормонални заболявания и разрушаване на ендокринната система като цяло и ще предотврати натрупването на антимикробни вещества в околната среда.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД