Антидепресантите повишават риска от диабет

Антидепресантите повишават риска от диабетМилиони хора по света прибягват до употребата на антидепресанти - за кратък период от живота си или за по-продължително време. "Щастливите" хапчета помагат на човек да пребори депресивните състояния и да се чувства по-добре. Въпросните медикаменти обаче влияят зле на здравето. Учени предупреждават, че тези хапчета увеличават шанса за развитие на диабет, съобщи Daily mail.
Мащабно проучване, включващо повече от един милион пациенти, показва, че хората на антидепресанти са изложени на много по-голям риск от заболяването. Изследователи от Университета в Саутхямптън, Англия обясняват повишения риск с факта, че в много случаи приемът на антидепресанти води до наднормено тегло .
Наднорменото тегло от своя страна е една от предпоставките за развитие на диабет тип 2 . Въпреки силната взаимовръзка между факторите, учените все още не могат да бъдат сигурни, че именно хапчетата причиняват заболяването. Със сигурност обаче се знае, че пациентите на антидепресанти, са изложени на по-голям риск от диабет, отколкото здравите хора.
Лекари сигнализират за чувствително повишение в изписването на рецепти за "щастливи" хапчета. Те се притесняват, че медикаментите се предписват твърде свободно, без да се вземат предвид възможните дългосрочни странични ефекти. Изследователят доктор Катрин Бърнард заяви, че проучването показва как приемът на антидепресанти е независим рисков фактор в развитието на диабет. Най-известните "класически" фактори, причинители на болестта са наддаване на тегло и лош начин на живот.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД