Хормон на глада ни прави ненаситни за храна

Хормон на глада ни прави ненаситни за хранаПроизвеждан от стомаха хормон е най-мощният стимулатор на глада в мозъка. Открит преди години при плъхове в научните лаборатории на американската фирма Ели Лили, „виновникът” за прекомерния апетит бе наречен „грелин”.
Британски учени допълниха, че инжектирането на хора с грелин изостря толкова много лакомията, че те могат да опразнят цяла маса с храна.
Нивото на грелин в кръвта се увеличава драматично при хората на отслабваща диета.
Група от затлъстели доброволци със средно изходно тегло 99 килограма била подложена на диета.
След шестмесечни мъчителни пости – нивото на грелин преди всяко хранене скачало рязко с 25% при 12 от 13 проучени диетици. След като изгладнелите дебелаци се отказали от хранителните ограничения, нивото на хормона се понижило и постепенно достигнало стойностите преди старта на отслабващата програма.
Това вещество проваля диетата при хората, които искат да свалят излишните си килограми, защото предизвиква изгладняване.
Изглежда, че заради усиленото производство на грелин от стомаха затлъстелите индивиди губят с диета едва 10% от изходното си свръхтегло и обикновенно не задържат трайно ”постижението”. Само след броени месеци почти всичките наваксват и дори пренаваксват килограмите си поради хранителни прегрешения.
По-добре дебел и сит, отколкото дебел и гладен, като куче, сподели мъките си 49-годишен американец с тегло 155 килограма, натрупал още седем след поредната отслабваща диета. Грелин действа противоположно на хормона лептин – предполагат учените.
Лептин, който бе открит през 1995 година се произвежда от мастните клетки и е известен като „ хормон на ситостта “. Когато в тялото има достатъчно депа с тлъстини, те произвеждат повече лептин и неговото ниво в кръвта се увеличава. Лептинът действа върху мозъка като синал: „Спри с яденето!“. Обратно, когато човек загуби тегло – нивото на лептин се понижава и така мозъкът разбира, че тялото има нужда от повече храна, за да навакса изпразнените депа. Проблемът е, че затлъстелите хора са резистентни към действието на лептина. С други думи, колкото и да е високо нивото на този хормон в кръвта им, мозъкът продължава да не чувства засищане.
При диета, стомахът произвежда и изстрелва в кръвта повече грелин. Това е сигнал на мозъка – „Тялото е изгладняло – храни го повече!“. При хората на отслабваща диета този сигнал е „мечешка услуга“, защото те изпитват постоянен и мъчителен глад, на който трудно устояват.
Учените смятат, че в бъдеще ще могат да потискат стомашното производство на хормона на изгладняването. Надеждата е, че това ще освободи диетиците от натрапливите мисли за храна, водещи до постоянно ровене в хладилника. А, дотогава? Най-добре е да се използват „трикове“ за естествено потискане на секрецията на грелин и залъгване на глада като по-чести междинни „закуски“ с парчета заленчук, бавно хранене на маса, а не лапане пред хладилника или направо от тенджерата, задължително сервиране на свежа салата за гарнитура и на плод за десерт и т.н.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД