Интелигентните хора са по-доверчиви

Интелигентните хора са по-доверчивиИзследователи от Оксфордския университет, основавайки се на скорошно проучване, твърдят, че интелигентните хора са по-склонни да се доверяват на другите.
Авторите изтъкват, че тези резултати вероятно са породени от това, че интелигентните хора имат по-добра преценка относно характера на хората, с които общуват, и си избират среда, в която е малко вероятно да бъдат предадени или излъгани.
Друг фактор е, че по-интелигентната част от обществото има изграден модел на поведение и общуване, които не предразполагат събеседника им да прибeгне до лъжа в дадена ситуация.
Проучването подкрепя предишни изследвания, които анализират данни относно доверието и интелигентността, получени от различни европейски страни.
Авторите смятат, че изследването е важно, защото социалното доверие допринася за успеха на важни социални институции, като например системите за социална защита, както и на финансовите пазари.
Водещият автор Ноа Карл от Катедрата по социология споделя, че при изследването са взети предвид различни фактори, като социален статус, семейно положение, възраст и пол.
Проф. Франческо Билари, който също участва в изследването, твърди, че освен връзката между интелигентност и доверие са открити и други зависимости, свързани с доверието.
Например хората, които се доверяват повече, са отчели по-добро общо здравословно състояние, а освен това по-често са отговoрили положително на въпроса дали се определят като щастливи.
Това доколко сме интелигентни е преценка, която надали бихме успели да направим обективно сами, но все пак, смятайки се за такива, определно бихме извлекли положителни дивиденти.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД