"Робко 12" подсеща за лекарство, при отказ звъни на доктор

"Робко 12" подсеща за лекарство, при отказ звъни на докторНово поколение роботи, които помагат на възрастни или неспособни да се грижат за себе си хора, представи преди дни Институтът по системно инженерство и роботика към БАН. Машините се изработват по проект "Технологии за независим живот и социално включване", който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски Социален Фонд (2007-2013) и Република България - Министерство на образованието и науката по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".
"Робко 11" и "Робко 12" са с повишена степен на интелигентност за обслужване. Версията 11 се управлява ръчно, а 12 е на полуавтоматичен режим. "Робко 12" се програмира предварително и при зададена опция може сутрин в определен час да подсети пациента да си вземе лекарството. При отказ за изпълнение на задачата, роботът може да се свърже с лекуващия лекар или близките на пациента.
Роботизираните системи са направени от екип от наши учени, както и колегите им от 8 университета в Европа. Проектът трябва да приключи на 1 април 2015  г.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД