Лападът дава живителна сила

Лападът дава живителна силаЛападът е един от природните дарове на пролетта, който расте свободно у нас. Историята на това полезно растение може да проследим още от античността, когато за римските войски бил спасение срещу изгарящата ги жажда по време на военни походи. Самият Вергилий обявил, че лападът е задължителен за градината на редовия и порядъчен селянин, а Хораций го използвал доста често като слабително средство.
Ацтеките наричали лапада "atlinan", което означава "майка му е водата", което е свързано с растенето му около потоците. Те също така го наричали "axixpatlic ztic", което означава "жълто уринарно средство", което се отнася до използването му като диуретик. През Средновековието популярността на растението расте и то все по-често се включва в приготвянето на ястия. С годините в Западна Европа започват да се приготвят супи с лапад, както и изискани сосове, които се поднасяли с добре приготвени меса и рибни специалитети.
Със своя химичен състав лападът редовно присъства в менюто на вегетарианците, защото успешно замества месото. В химичния състав на лапада може да открием витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К. Има щедри количества белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения, както и много минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора.
В състава му влиза и ябълчна, оксалова и лимонена киселина. Ако редовно добавяте лапад, която приготвяте супи например, може да сте сигурни, че приемате достатъчно белтъчини. В половин чаша лапад се съдържат около 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий.
Избор и съхранение на лапад
Пресен и свеж лапад може да откриете през пролетта. Ако нямате възможност да си го наберете пресен от някоя поляна край воден канал, то по пазарите винаги ще намерите връзки лапад и на достъпна цена. Внимателно огледайте лапада преди да го купите – дали листата са свежи и крехки и дали няма загнили участъци по тях.
Само със свежите листа лапад може да сте сигурни, че полезните вещества и най-вече витамини са на 100 %. Колкото по-стар е зеленолистният зеленчук, толкова по-ниски нива на витамин С има в него. Веднага след откъсването количествата му започват да намаляват. Съхранявайте лапада най-много за денонощие преди да го употребите в долните разделения на хладилника.
Похапвайки си лапад, ние даваме на тялото си живителна сила и палитра от полезни микроелементи. Желязото в лапада превръща зеленчука в добро помощно средство при лечение на анемия, а антрахиноновите съединения оказват благоприятно действие при лениви черва. Като зеленолистен зеленчук, лападът е с богато съдържание на хлорофил, който доказано помага в борбата срещу рака.
От векове в народната медицина лападът се е прилагал като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване. Макар, че лападът има способността да повишава апетита, той подобрява храносмилането и действа очистващо. Наред с това успява да понижи и кръвното налягане.
Подобно на змийския лапад и обикновеният, приложен с различни отвари, помага при възпалителни процеси в устната кухина. Има добро действие при колити, а счуканите и наложени върху проблемно място корени от лапад успокояват и лекуват обриви, лимфни отоци и циреи.
Макар и полезен, лападът може и да предизвика известни проблеми при хора, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците. Както и при всичко останало, и прекаляването с консумация на лапад може да доведе до неприятни последици - възпаление на стомашно-чревния тракт, а някои от страничните му ефекти са лека диария или редки изпражнения в някои случаи.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД