Тестостеронът повишава склонността към съперничество

Тестостеронът повишава склонността към съперничествоПовишеното ниво на мъжкия полов хормон тестостерон при жените е свързано с успешното им кариерно развитие в областта на финансите, показва проучване.
Тестостерон се отделя и в женското тяло по принцип, но то е в много по-малко количество, отколкото при мъжете. Интензивността на секрецията на хормона при различните жени също не е еднаква. Тестостеронът повишава склонността към съперничество и налагане, намалява страха и подтиква към поемане на рискове. Играта на хазарт и злоупотребата с алкохол също се свързват с високите нива на този полов хормон.
До този извод стигат учени, които подложили на тестове 500 студенти по икономика от Университета в Чикаго, за да преценят какво е отношението им към финансите и склонността им към риск в кариерата.
При анализ на данните те установили, че жените са по-малко склонни на рискове при взимането на решения, касаещи финансови въпроси. Длъжности с поемане на високорискови отговорности, например посредничество при инвестиране, както и игра на бридж, избрали 57 % от мъжете и само 36 % от жените.
При следващ тест студентите трябвало да играят компютърна игра, която изисквала взимането на серия от решения за това дали да получат гарантирана печалба или да участват в игра с по-висок награден фонд. Преди и след теста били измервани нивата на тестостерон на участниците.
Изследователите установили, че по-високото ниво на тестостерон е съпроводено с по-висока склонност към риск, както в професионалното поприще, така и в хазартните игри. Резултатите били валидни, и за мъжете, и за жените. Още повече, при едно и също ниво на тестостерон, жените и мъжете, независимо от половото им различие, проявявали еднаква склонност към поемане на рискове.
Според проф. Луиджи Зингалес получените данни са важни за разбирането на механизмите, които ръководят взимането на решения във финансовата сфера и избора на професия при половете.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД