Мед от елда намалява риска от склероза

Мед от елда намалява риска от склерозаМедът от елда е един от най-ценните видове мед в Европа, когато става дума за ползите, които носи за здравето. Той също така е и един от най-редките, тъй като броят на плантациите с елда постепенно намаляват.
Нектарът се събира от розовите или белите цветове на растението, които цъфти през юли и август. Докато е в течно състояние, медът има много тъмен цвят, понякога дори черен. Медът от елда се захаросва много бавно, създавайки неравномерна консистенция. Когато се захароса, придобива цвят на черен чай. Мирисът му е много приятен, в същото време е интензивен, силен.
Този вид мед съдържа микроелементи, типични за елдата.
За сравнение с по-светлите видове, в него има по-голямо количество магнезий, желязо, мед, цинк, фосфор, никел, йод и кобалт. Когато е пресен, медът от елда съдържа 51,6% фруктоза, 46,59% глюкоза и 0,27% захароза. Установено е, че е и богат източник на витамин C, B1, B2 и PP.
Когато става дума за ензими, съдържанието на меда от елда е най-богато на тях, в сравнение с останалите видове. Има и мощни антибиотични свойства.
Медът от елда помага за профилактика и лечението на атеросклероза, благодарение на високото количество на лесно абсорбиращ се магнезий, който регулира напрежението в нервите и сърдечния ритъм.
Глюкозата и фруктозата също лесно се усвояват от тялото, те подхранват мускулите, включително и сърцето. Флавоноидите повишават еластичността и издръжливостта на капилярите, което предпазва кръвоносните съдове. Друг ензим - кварцетин, абсорбира свободните радикали, които също допринасят за развитието на атеросклерозата.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД