Доказаха научно: Ако сънувате изневяра на любимия, ще се карате

Доказаха научно: Ако сънувате изневяра на любимия, ще се каратеАко сънувате, че любимият ви човек ви изневерява, това предвещава буря в отношенията ви на следващия ден. Това народно тълкуване на съня се оказва напълно вярно според изследването на група психолози от университета Мериленд и си има своето научно обяснение.
Същността на проблема се крие в това, че човешкият мозък не разграничава натрупването на опит от действителността и от съня до събуждането. Мозъкът функционира по един и същи начин в будно състояние и по време на сън, което означава, че съновиденията, както и реалните случки задействат определени емоции. В случая те водят до натрупване на потиснато настроение и лошо отношение към партньора при отваряне на очи.
При наличие на подобен неприятен сън интимната близост между партньорите намалява и голяма част от тях се карат помежду си, доказват проучванията на изследователите с участието на 61 двойки доброволци.
Работата им за първи път обяснява защо сънищата понякога се сбъдват и какво влияние имат върху поведението ни през деня. Освен това при някои двойки подобни сънища се приемат за сигнал, че взаимоотношенията им с партньора не вървят.
От двуседмичното наблюдение на двойките водещият изследването психолог Дилън Селтърман съди, че е много по-малко вероятно караниците на яве да заложат нощни кошмари с партньора, отколкото обратното.
Приятните сънища с партньора също се отразяват на поведението ни към него на следващия ден, допълва психологът, като мокрите сънища определено повишават апетита ни към него, макар че тази закономерност не е валидна при всички, а само при силните връзки.
Д-р Селтърман споделя също така, че хората, които се чувстват несигурни във връзката си по-често имат лоши сънища с партньора си, което допълнително допринася за ескалиране на негативните им емоции.
Истината е, че дори и да не помним или не обръщаме внимание на сънищата си, на подсъзнателно ниво те имат въздействие върху поведението ни, допълва ученият. На съзнателно ниво при тълкуването на образите и картините от съня може да се омаловажи или надцени даден съществуващ проблем, което да мотивира едно или друго действие, разказва още изследователят.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД