Мъже, дръжте мобилните далеч от гениталиите!

Мъже, дръжте мобилните далеч от гениталиите!Количеството и качеството на сперматозоидите намалява пропорционално на времето, през което са ползвани мобилни апарати през деня, показват резултатите от изследване на група учени от Охайо, водени от д-р Агървал. Според експертите има връзка между намалената репродуктивна способност на мъжа и излъчването от цифровия телефон.
В изследването са включени 361 американци, разделени на 4 групи. Най-драстични са резултатите при мъжете, които говорят по мобилен телефон повече от 4 часа на ден.
Спермограмите им показват разлика от около 35 млн. сперматозоиди на милилитър по-малко, отколкото при първите, това е около 40 % по-малко сперматозоиди. Другите показатели като подвижност на сперматозоидите, жизнеспособност и структура като характеристика също са засегнати. Регистрирани са промени в качествата на спермата и при по-малко ползващите мобилен телефон, до два часа и между два и четири часа на ден.
Специалистите от Охайо установяват, че електро-магнитното излъчване от телефонния апарат възпрепятства образуването на сперматозоиди.
Предишни лабораторни тестове също сочат, че електро-магнитното излъчване в големи количества може да разруши половите клетки. Този резултат обаче извън лабораторни условия все още не е потвърден.
Според експертите, понастоящем може да се твърди единствено, че има връзка между използването на мобилен телефони и количеството сперматозоиди, дори без да е ясна причината за тази връзка. Много по-вероятно е за намалената репродуктивност да са отговорни други фактори, свързани с употребата на мобилен телефон, като стрес, затлъстяване. Проучването на д-р Агървал доказало, че електро-магнитното излъчване може да разруши клетките на Лейдиг в тестисите.
Алън Пейси, старши преподавател по андрология в Шефилдския университет, казва, че няма основание да се смята, че телефон, държан на ухото, може да повлияе на гениталиите. Според него много по-вероятно е мъжете, които разговарят по четири часа, да прекарват по-голяма част от деня си в седнало положение, при висока температура в автомобил. Тази група хора вероятно е подложена на по-голямо нервно-психично натоварване, води уседнал начин на живот и има неправилно хранене.
Въпреки подобни твърдения, на конференция по репродуктивна медицина д-р Агървал споделя безспокойството си от нарастващото потребление на мобилни телефони и вредите, които то може да нанесе на възпроизводителната способност при човека.
Резултатите при изследване на унгарски учени преди няколко години също показва, че количеството произвеждани сперматозоиди при мъжете, носещи телефон в джоба си, е с 30 % по-ниско. Това изследване обаче не отчита начина на живот на участниците. А учените са категорични, че условията са с водещо значение – например, дългите часове зад волана при шофьорите повишават температурата на гениталиите, което в действителност води до намалена репродуктивна способност при мъжа.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД