Маркерът СУЕ е неспецифичен, но подсказва много

Стойностите на СУЕ се увеличават и по време на менструацияСкорост на утаяване на еритроцитите или по-често срещано с абревиатурата - СУЕ, е често използван маркер, който се назначава в практиката, но не се характеризира със специфичност. В най-голяма степен стойностите на СУЕ отразяват повишаване на концентрацията на фибриногена. Този белтък има важна роля в процеса на кръвосъсирване, но нивата му се повишават и в отговор на възпалителни процеси в тъканите.

Прочети още...

След 25-ата си година не чуваме "тона на комара"

След 25-ата си година не чуваме "тона на комара"Възрастта на един човек може да бъде отгатната по много външни белези - цвета на косата, характеристики на лицето, кожата и телосложението и дори начина на обличане. След приблизително 25-ата си година, например, човек вече не може да чува т.нар. "тон на комара" - звук с честота над 17,4 килохерца. Феноменът е причинен от загуба на слуха след определена възраст, наречена пресбиакузис. Състоянието се развива, когато клетките на косата в ухото започнат да се износват заради приеманите звукове.

Прочети още...

Хремата много често се подценява

Хремата много често се подценяваХремата или ринитът е състояние, засягащо горните дихателни пътища, което се характеризира със секреция с различна характеристика (водниста, слузна, гнойна и т.н.), съпроводено или не със запушване на носа и/или кихане и с продължителност поне два последователни дни за поне 1 час дневно.
В зависимост от причината се класифицира в две големи групи - алергичен и неалергичен ринит. Алергичният ринит настъпва в резултат от действието на конкретен алерген, към който организмът е развил свръхчувствителност.

Прочети още...

Глаукомата не е само старческа болест

Глаукомата не е само старческа болестМного са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб е глаукомата и България не прави изключение. Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката си офталмолозите се срещат с хора загубили зрение от глаукома.

Прочети още...

Все пак по-добре със скафандър

Все пак по-добре със скафандърЩе избухне ли тялото ни, ако попаднем в космоса без скафандър? В повечето холивудски продукции се представя, че ако човек е без костюм в открития космос, биха се случили ужасни неща с тялото ни. Въпреки че течностите кипят във вакуум, кръвта ни се намира под налягане в кръвоносната ни система, което би я защитило от изпарение.
Това, което би ни убило в открития космос, е липсата на въздух. Ако не бъде ударен от космически боклук или друг обект, който се движи с огромна скорост, човек може да издържи около 2 минути в открития космос без скафандър.
"Здравна поща"lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД