Жените у нас живеят със 7 години повече от мъжете

Жените у нас живеят със 7 години повече от мъжетеБългария заедно с Латвия остава сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз. Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната (изчислена за периода 2016-2018 г.) е 74.8 години. Оказва се, че цифрата остава непроменена спрямо предходния период - 2015-2017 г., обявиха от Националния статистически институт (НСИ).
Новите данни на института сочат, че средната продължителност на живота при мъжете е 71.4 години, докато при жените е със 7 години по-висока - 78.4 години.

Прочети още...

Непушачите са три пъти по-привлекателни партньори, отколкото пушачите

Непушачите са три пъти по-привлекателни партньори, отколкото пушачитеОтказването от тютюнопушенето подобрява външния вид, тъй като се намаляват признаците на преждевременното стареене, причинено от токсините на тютюневия дим. Счита се, че в резултат от продължителното пушене, кожата става набръчкана, тъй като се засяга колагенът.
Зъбите също страдат от цигарите, тъй като се появяват петна по тях. С течение на времето никотинът оцветява зъбите и те пожълтяват. Тютюнопушенето е свързано също със заболяване на венците, а в някои случаи дори с падане на зъбите. При отказ от цигарите, зъбите ще бъдат по-здрави и по-бели, а дъхът - по-свеж. Скъсването с цигарите помага и за възвръщане на усещанията за вкус и миризма, които са притъпени от химикалите на тютюна.
Когато се прекрати тютюнопушенето, се освежава

Прочети още...

Забравянето е уникално свойство на мозъка

Забравянето е уникално свойство на мозъкаПаметта е изключително интересна способност на мозъка ни. Помним подробности от детството си, но забравяме къде сме оставили ключовете си само преди 10 минути. Има няколко вида памет, а забравянето е уникално свойство на мозъка. Психолози разкриват, че забравянето е нормален процес и всъщност жизненонеобходим за нормалната работа на мозъка. Ето няколко странни факта за това как хората забравят.
Липса на спомени. Може да се случва рядко, но някои дейности могат да причинят временна загуба на памет или забравяне на определени спомени.

Прочети още...

Тендинит на бицепса може да е комбиниран с "деформация на Попай"

Тендинит на бицепса може да е комбиниран с "деформация на Попай"Тендинит на бицепса възниква в резултат на възпалителен процес, който обхваща сухожилието на дългата глава на бицепса и е често срещана причина за болка в рамото. Увреди в сухожилието на бицепса могат да възникнат в резултат на удар или на изолиран възпалителен процес.
Двуглавият мишничен мускул (бицепс) се разполага в предния отдел на мишницата. Както подсказва името му, той има две глави - дълга и къса. Дългата глава води началото си от супрагленоидния туберкул на лопатката, а късата глава от нейния коракоиден израстък. Двете глави се сливат, като образуват вретенообразно тяло, което се залавя със сухожилие за лъчевата кост. Дисталното (по-отдалеченото) сухожилие на бицепса има функция да сгъва и супинира (завърта предмишницата, така че палецът да сочи встрани от тялото) в лакътната става.

Прочети още...

При маларията кръвната захар може да дирижира биологичните ритми на паразитите

При маларията кръвната захар може да дирижира биологичните ритми на паразитите Маларията е заболяване, което се причинява от паразити и се разпространява чрез ухапване от комар. Хората, страдащи от малария, могат да повлияват своето състояние чрез храненето.
Проучване разкрива, че маларийните паразити в кръвта синхронизират своите жизнени процеси спрямо времето на хранене на гостоприемника си. При промяна на часовете на хранене настъпва и промяна в жизнения цикъл на паразитите. В проучването се казва, че биологичните ритми на паразитите силно се повлияват от нивата на кръвна захар.
Според изследователите възможността

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД