След 25 не чуваме "тона на комара"

След 25 не чуваме "тона на комара"Възрастта на един човек може да бъде отгатната по много външни белези - цвета на косата, характеристики на лицето, кожата и телосложението и дори начина на обличане. Любопитен белег на възрастта е реакцията на много специфичен звуков тон.
След приблизително 25-ата си година човек вече не може да чува т.нар. "тон на комара" - звук с честота над 17,4 килохерца. Феноменът е причинен от загуба на слуха след определена възраст, наречена пресбиакузис. Състоянието се развива, когато клетките на косата в ухото започнат да се износват

Прочети още...

Емили Блънт се бори със заекването

Емили Блънт се бори със заекванетоАнглийската актриса Емили Блънт умее да изненадва и не се плаши да се впуска в различни роли и филмови жанрове. Талантът на холивудската звезда вече е оценен с множество номинации, както и с една награда "Златен глобус" и две награди БАФТА. Освен на успешната си кариера, тя се радва и на щастливо семейство. От 2010 година актрисата е омъжена за Джон Красински (също актьор и продуцент), с когото имат две дъщери.
От дете Емили Блънт има сериозен проблем със заекването. Актрисата преодолява и това препятствие, не му позволява да спъва и кариерата, и живота й. Днес тя участва в борда на директорите в Американския институт, свързан със заекването. Ето какво казва Емили за своя проблем:
"Това е толкова неразбрано увреждане. То е неврологичен, биологичен и много често наследствен проблем. Не беше лесно да имам този проблем като дете и все още се появява понякога. Изпитвам известни затруднения, когато говоря по телефона, защото

Прочети още...

Намери ли си майстора фъстъчената алергия?

Намери ли си майстора фъстъчената алергия?Преди дни Американската лекарствена агенция (FDA) одобри Palforzia. Новият медикамент е предназначен за деца с непоносимост към фъстъци. Той понижава тежестта на алергичната реакция, включително анафилаксия, която може да възникне дори при инцидентно поглъщане на минимални количества (следи в храната) фъстък. Лечението с Palforzia може да се прилага на деца  от 4 до 17 години с потвърдена алергия към фъстъци. По време на лечението отново се избягва приемът на фъстъци.
Алергията към тях е състояние, при което имунната система погрешно разпознава дори малки количества фъстъци като заплаха. Тя

Прочети още...

Странични ефекти при червилата

Странични ефекти при червилатаИзползването на червилата е свързано с някои странични ефекти. Те съдържат токсични продукти, които могат да повишат риска от рак, особено този на гърдата. Някои други червила имат по-леки странични ефекти като дразнене на очите, кашлица, хрипове и раздразнения по кожата.
Червилата могат да съдържат олово, на него се дължи блясъкът. Когато металът се абсорбира от тялото, той достига до кръвта, костите и някои тъкани. Ако в тялото има излишно количество олово, то може да повлияе на сърцето и дори да причини високо кръвно налягане.
Друг тежък метал, намиращ се в червилата, е кадмият. Той не може да се отдели лесно от тялото и поради тази причина започва да се натрупва в бъбреците.

Прочети още...

Какво се случва с тялото след 40-годишна възраст?

Какво се случва с тялото след 40-годишна възраст? Какво се случва с тялото след 40-годишна възраст? На първо място, сънят не е толкова качествен и е много вероятно да се бодърства през нощта. Промените в моделите на съня са напълно нормална част от стареенето. Затова пък през деня при възможност е препоръчително да се правят дрямки за около 30 минути всеки ден.
Оралната хигиена е изключително важна през целия живот, но е особено необходима при възрастните. С напредване на годините по-ниската костна плътност може да доведе до редица проблеми със зъбите, включително гниене на корените. С годините също зъбите

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД