Да се погрижим за устните през зимата

Да се погрижим за устните през зиматаЧувствените устни са една от най-желаните привлекателни черти на женската красота. Но колкото са привлекателни, толкова са и уязвими. Студените дни налагат грижите за тях да са специални. Само здрави и поддържани устни са в сила да провокират мъжките фантазии. Освен това, отдавна грижата за устните е престанала да бъде приоритет на женската козметика и доста мъже вече редовно през деня нанасят от своя балсам за устни.
Върху тънката кожа на нежните устни всъщност са разположени много нервни окончания. От една страна това обяснява факта, че всеки човек обича да се целува. От друга страна това увеличава възприемчивостта на устните към негативни раздразнители като вятър, студ, триене.
За червения им цвят са отговорни кръвоносните съдове, разположени близо до кожата. Ето защо съвсем малка раничка може да предизвика обилно кървене в тази зона.
На второ място, заради липсата на мастни жлези в устните, те не отделят мазнина и себум и много бързо изсъхват и се напукват. Което се случва често през зимата.
Трето - кожата на устните не е пигментирана, което я лишава от естествена защита от ултравиолетови лъчи. Ето защо трябва да я защитаваме освен от студ и вятър, и от слънцето. В резултат на лоша защита на устните е вероятно да се появят зачервявания по ръбовете или в ъглите на устните, възпаление на кожата, сухота и лющене. Всички тези „прелести“ са съпроводени с усещане за стегнатост, туптене, изгарящо напрежение и болка, които се усилват по време на хранене, а за целувки не може да става и дума.
Защитни средства в началото на студа
Най-лесното и елементарно средство за защита е балсамът за устни. Задължително е да присъства във всеки козметичен несесер за зимата и да се използва като основа под декоративната козметика. Най-добре е да избирате балсам с натурален цвят и без мирис и оцветители, които допълнително може да доведат до раздразнение. При минусови температури е препоръчително да се нанесе балсам с масло от жожоба върху устните поне 10 минути преди излизане. След като балсамът попие добре, може да се нанесе червило, което също не е добре да бъде с много изсушаващи съставки. Блясък за устни също не е добър вариант, тъй като не омазнява устните. Добре е да избирате балсам за устни с SPF фактор за защита от ултравиолетовите лъчи.
Ако устните ви са много сухи, добре е да нанасяте върху тях натурални масла, които да действат през нощта. Такива са зехтин, бадемово или сусамово масло. Херпес може да лекувате със смес от 4 капки бадемово масло и една капка масло от чаено дърво, като нанасяте от тази смес ежедневно.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД