Гел лакът: малко предимства, много вреди

Гел лакът: малко предимства, много вредиЕдинственото предимство на гел лака е, че издържа продължително време върху ноктите и ги втвърдява, което пречи на цепенето им. Използването на гел лак обаче носи повече вреди отколкото ползи.
Печките за нокти например са главният проблем в случая. Те излъчват UVA лъчи, далеч по-силно от излъчваните от слънцето. Въпреки че UV дозата, която се получава, когато се прави гел лак, е малка, тя е интензивна. С продължителното правене на гел лак, може да се увреди и кожата.
Печките за нокти с LED лампи станаха все по-популярни, но те не са по-безопасни от UV лампите. Затова специалистите препоръчват нанасянето на продукти с SPF върху кожата против UV лъчите с цел да се предотврати преждевременното стареене на кожата и образуването на петна и бръчки.
Освен печките за нокти, самите лакове също може да причинят вреда. Нанасянето на гел лак може да доведе до дехидратация и изтъняване на нокътната плочка. В едно проучване се изследва дебелината на нокътя преди маникюр с гел лак и след това. Резултатите показват, че изтъняване на нокътя има. Освен това, използването на ацетон за премахване на лака също може да допринесе за изтъняването.
Ако се случи така, че гел лакът се обели преждевременно, е много вероятно той да се повдигне, а пилингът му може да причини сваляне на няколко слоеве от нокътя. То води до разпространение на бактерии и гъбички.
Лаковете съдържат токсични вещества като формалдехид, толуен и дибутилфталат. Установено е, че във високи дози тези съставки причиняват възпаления и могат да нарушат функциите на черния дроб и щитовидната жлеза. Прекаленото използване на подобни лакове може да навреди не само на ноктите, но и на физическото здраве, така че не се препоръчва честата им употреба.
Ако все пак се прави гел лак за хидратация на нокътната плочка се препоръчва да се нанесе витамин Е върху ноктите и кожичките около тях. Може да се използват и други продукти като кокосово или какаово масло, а и продукти на пазара, предназначени за овлажняване и дълбоко подхранване на нокътната плочка. Хидратацията отвътре също е ключова!
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД