Пилете ноктите само в една посока

Пилете ноктите само в една посокаПървата и основна стъпка за здравето на ноктите е честото пилене, като то трябва да става само в една посока, за да не се разцепва нокътят. На пазара вече се предлагат електрически пилички, които са удобни за ползване, но има също стъклени пили, които предпазват нокътя от начупване.
Втората задължителна стъпка е хидратиране. Не само кожата на ръцете трябва да се овлажнява, но и тази около ноктите, тъй като тя е склонна към изсушаване и в резултат се появяват кожички около тях. Използването на продукти за ръце, съдържащи витамин Е, може да подобри състоянието на зоната. Маслата обаче са по-ефективни в случая, отколкото кремовете, тъй като овлажняват по-добре и за по-продължително време.
Много лесен домашен трик за хидратиране на ноктите е накисването им в студено пресован зехтин за около 10-15 минути няколко пъти седмично в продължение на месец. Първо, процедурата не изисква скъпи продукти и второ, тя е много ефикасна. Благодарение на зехтина се укрепват повредените, слаби и чупещи се нокти. За допълнителни грижи за ноктите могат да се приемат добавки, които най-често са 3 в 1 - за кожа, коса и нокти. Сред тях са витамин А и Е, цинк и биотин, и други.
За да се предпазят ноктите, трябва да се избягва употребата на лак за нокти, тъй като лакът уврежда нокътната плочка, а премахването му причинява изсушаване. Още по-вредни са гел лаковете, които се запечатват за нокътя и при махането им ноктите могат да се изтънят и начупят.
Ноктите трябва да се предпазват и чрез употребата на ръкавици, когато се мият съдове например или се прави почистване на дома. Причината е, че водата прави ноктите по-меки и има голяма вероятност те да се начупят, но също почистващите препарати причиняват изсушаване и лющене на нокътя. Счита се още, че антибактериалните сапуни за измиване на ръце не щадят кожата и в резултат тя се изсушава. Затова специалистите съветват използването на течни сапуни за ръце, които са нежни към кожата.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД