Внимавайте с нисковъглехидратната диета!

Внимавайте с нисковъглехидратната диета!Нисковъглехидратната диета е метод за отслабване, при който се увеличава консумацията на животински протеини за сметка на въглехидратите в диетата, включително плодове, зърнени храни и някои зеленчуци. По-екстремната версия на нисковъглехидратната диета е диетата с нулев прием на въглехидрати, която изключва напълно приема им. Диетолозите предупреждават, че нисковъглехидратните диети имат много бърз ефект,

в рамките на седмица до 10 дни се свалят между 3 и 5 килограма

След възстановяване на нормалната диета връщането на килограмите също е толкова бързо. Диетата е изключително рестриктивна и е трудна да бъде спазвана за дълъг период от време. Преди да предприемете такъв вид диета е добре да се консултирате с диетолог, който да прецени дали такъв хранителен режим би бил безопасен за вас.
Въглехидратите са първичният източник на енергия за тялото ни. Източник на въглехидрати са зърната, бобовите култури, плодовете, зеленчуците, киселото мляко, различните видове паста, хляб и печива. При нисковъглехидратните диети тези храни са изключени от менюто.
При такъв хранителен режим

основните храни са богати на протеини и мазнини

Такива храни са месата, риба, яйца, сирене, ядки и семена. Всички те са богат източник на мазнини и протеини. В диетата могат да се включат и зеленчуци като артишок, зеле, карфиол, целина, краставици, броколи, патладжан, тиквички, зелена салата, репички, лук, чушки, гъби, кълнове от боб, аспержи и домати. Авокадо и кокосов орех също са позволени от диетата храни.
Някои автори доближават диетата с нулев прием на въглехидрати до кетогенната диета. И при двете диети над 70% от калориите се набавят от мазнини. Но може би диетата с нулев прием на въглехидрати е по-рестриктивна от кетогенната диета. Едно предимство на нисковъглехидратните диети е, че

не е необходимо да следим размера на порцията

тъй като вече сме ограничили един макронутриент.
Такъв тип диета, при която е ограничен приемът на един макронутриент, може сериозно да стресира организма, тъй като се променя начинът на хранене, който е поддържан до момента. За да се намалят възможните рискове в съответствие с диетата с нулево съдържание на въглехидрати, е необходимо да се пие най-малко 1,5-2,5 л течности на ден, за предпочитане вода без минерализация, чайовете също са позволени, но без захар и мед.
Специалистите съветват паралелно с нисковъглехидратните диети да се приемат мултивитамини и минерали, за да не се допусне дефицит на някой от микронутриентите. Нисковъглехидратните диети и особено диетата с нулев прием на въглехидрати са

противопоказани по време на бременност и кърмене

Такъв хранителен режим по време на бременност може да наруши нормалното развитие на плода. Драстичното намаляване на въглехидратите по време на кърмене може да влоши качеството на кърмата и да лиши бебето от ценни нутриенти.
Диетата не се препоръчва и при деца и юноши. При тях се наблюдава активен растеж и развитие и лишаването на организма от основен макронутриент може да наруши развитието на организма. Хранителният режим не се препоръчва и при състояния като болести на стомашно-чревния тракт, болести на сърдечно-съдовата система и др.
Намаляването на приема на въглехидрати води до бързи резултати при сваляне на килограми. Замествайки въглехидратите с протеини и мазнини,

ние се чувстваме сити и приемаме по-малко калории

Това допълнително подпомага свалянето на килограми. Нисковъглехидратните диети водят до бърза загуба на тегло в началото, поради загубата на вода.
По време на диетата е възможно да се сблъскате с проблем като констипация, а на по-късен етап се появяват и хранителни дефицити. Твърде възможно е да се чувстваме отпаднали и да искаме да се храним, въпреки че не сме гладни. Възможно е да сме раздразнителни и да се появят промени в настроението.
Въпреки че диетата с нулево съдържание на въглехидрати има бърз ефект при свалянето на килограми, тя не се препоръчва за дълъг период от време. Специалистите съветват, че по-безопасният вариант (с по-траен ефект) е намаляване количеството на еднократната порция, но със съдържание на всички макронутриенти и физически упражнения.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД