Не пренебрегвайте хиперпигментните петна

Не пренебрегвайте хиперпигментните петнаХиперпигментацията е термин, с който се означават областите от кожата с неравномерна пигментация. Проявява се под формата на тъмни зони или "петна", които придават неравномерен цвят на кожата. С напредване на възрастта, особено по откритите части на тялото, изложени на пряка слънчева светлина, пигментацията става все по-неравномерна.
Основният източник на придобита хиперпигментация е

прякото излагане на слънце

особено без предварителното нанасяне на продукт със защитен  фактор върху откритите части на кожата. Роля имат още хормоналните промени, прием на някои медикаменти, възрастта и други. За съжаление, веднъж появили се пигментните петна остават за цял живот и състоянието им може единствено да бъде контролирано.
Хиперпигментацията вследствие хормонални промени по време на бременност или при прием на хормони (например контрацептиви)

може да бъде много резистентна на лечение

и да се задържа дълго време. Паралелно с това се засяга основно младата възраст.
Замърсяването на въздуха също се сочи като една от причините за поява на хиперпигментни петна. Друга причина могат да бъдат различни възпалителни заболявания на кожата - акне, екземи, псориазис, включително кожните промени, след ухапване от насекомо. При акне е характерно, че пъпките изчезват в рамките на няколко седмици, но пигментните петна, които се появяват на тяхно място, могат да се задържат с месеци, в по-редки случаи (особено при тежки форми на акне) дори години.
Методите за контрол върху хиперпигментация са няколко. Прилагат се

химичен пилинг със съдържание на киселинен разтвор

който се състои в премахването на горните слоеве на кожата. Лазерната терапия също премахва излишния пигмент и е по-прецизна. Но и двата метода могат да причинят кожни раздразнения, включително поствъзпалителна хиперпигментация, в зависимост от интензитета на лечението. Това налага необходимостта от деликатен и същевременно ефективен начин за борба с пигментните петна.
Проучвания показват, че в хиперпигментираните области на кожата се откриват меланоцити с по-висока активност, в сравнение с активността на пигментните клетки от незасегнати участъци на кожата. Резултатът на тази повишена активност за производство на меланин са хиперпигментните петна.
Характерно е, че тъмните петна стават по-изразени и видими през лятото и по-светли през зимата, но не изчезват напълно.

Жените са значително по-податливи

и по-често при тях се развива неравномерна пигментация по кожата. Във всички случаи, независимо от причината за поява, хиперпигментацията изисква ефективно лечение и дългосрочни грижи. Целта е не само предотвратяване появата на още петна, но и профилактика на наличните хиперпигментни участъци.
Необходим е ефективен и деликатен начин за борба с пигментните петна, които често водят до психологически и емоционален дискомфорт, влошавайки качеството на живот на засегнатите.
Същевременно е от значение

не само ефективността, но и поносимостта към продукта

с който се третира кожата. В противен случай съществува риск от задълбочаване на проблема, поради предизвиканото раздразнение на кожата.
Активните съставки, които се влагат в повечето продукти за борба с хиперпигментацията, се тестват върху гъбни ензими, тъй като са икономически по-достъпни. Но тези субстанции, макар в някои случаи да намаляват пигментацията при гъби, не във всички случаи работят достатъчно ефективно при хората.
Като препоръки за профилактика на хиперпигментацията се препоръчва още умерено излагане на слънце, основно в часовете със средно слънцегреене - преди 10 часа сутрин и след 16 часа следобед. Препоръчва се още ползването на предпазно облекло и ежедневно прилагане на слънцезащитна козметика. По този начин се намалява рискът от появата на пигментни петна, както и възможността вече появилите се петна да станат още по-тъмни.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД