Как да се справим със сухата кожа през студените дни

Как да се справим със сухата кожа през студените дниПрекалено сухата кожа е проблем, с който много дами се сблъскват. Студените дни оказват пагубно влияние върху кожата ни, ако не полагаме необходимите грижи за нея. Но има някои проверени стъпки, които ако следваме, ще ви спестим куп главоболия.

Определете точно проблема
Обезводнената кожа често се бърка със сухата, а разликата между двете е съществена. Първата страда от недостиг на влага, а втората - от недостатъчно количество междуклетъчни липиди (мазнини).
От недостатъчно влага може да страда абсолютно всяка кожа, като това настъпва, когато целият организъм е обезводнен - например под въздействието на студен въздух, слънце, вятър, от сухия въздух в помещение с климатик, от прием на прекалено много алкохол и някои лекарства и дори от стрес.
Да определите точно какъв е проблемът при вас е възможно, когато тествате стегнатостта на кожата. Обезводнената кожа се стяга след измиване, но след известно време по нея отново се появява блясък. Сухата кожа е стегната постоянно. Обезводнената кожа се нуждае от интензивна хидратация, а сухата - и от хидратация, и от подхранване.

Сменете текстурата на крема
Дерматолозите съветват при студени дни да ползваме крем с по-плътна текстура - вместо гел - крем, вместо крем - балсам. Това не означава, че геловете хидратират кожата по-лошо в сравнение с кремовете. Количеството на активни съставки в тях е еднакво, просто по-плътната текстура създава по-плътна защита, която предпазва кожата по-добре от негативното влияние на околната среда. Днес козметичните марки произвеждат различни текстури от един и същ продукт.

Овлажнявайте интензивно
Мощните овлажняващи компоненти са глицерин, хиалуронова киселина и хиалурон натрий. Те могат да задържат влага в себе си в количество, което превишава стократно собственото им тегло.

Съхранявайте влагата в кожата
Съвременните кремове не само задържат влагата в кожата, но и подпомагат собствения механизъм за овлажняване да работи по-добре. Такава функция изпълняват продуктите с биозин, липолиева киселина, растителни липиди, екстракт от мед, минерални масла и силикон.

Ексфолирайте сухата кожа
Наличието на мъртви клетки по повърхността на кожата не влияе върху нейната влага. Но когато тя е освободена от тях, съставките на крема проникват в дълбочина и действат по-добре.

Спрете да пушите
Тютюнопушенето води до преждевременно стареене на кожата - това не е някакъв лозунг, който ни е удобно да размахваме всеки път, когато ни се предостави възможност, а научно доказан факт. Никотинът нарушава локалната микроциркулация на кръвта, разрушава витамин С и спомага за развиването на хиперкератоза (извънредно вроговяване на кожата).

Спестете време във ваната
Когато навън с студено обичаме да седим дълго под струята топла вода, за да сгреем тялото си. Но прекаленото нагряване на кожата разрушава нейната хидролипидна бариера. Максималната температура на водата или във ваната не трябва да превишава 36 градуса по Целзий. Не е препоръчително да оставаме повече от 10 минути в нея.

Грижа през нощта
През нощта кожата е по-възприемчива към кремовете. Можем да нанесем по-плътен слой подхранващ крем, който да действа като маска.

Пийте много вода
Хиляди пъти сте го чували, но помните ли колко пъти сте го пренебрегвали? Нормата е два литра на ден, а ако активно се занимавате със спорт, увеличете двойно това количество. Освен това, овлажнителят на въздух е безценна вещ за зимните условия у дома.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД