От 2014 г. майчинството се изчислява по нов модел

От 2014 г. майчинството се изчислява по нов моделОт 2014 г. майчинството вече ще се изчислява по нов модел. От тази година размерът му за първата година ще зависи от доходите на родителя само за година и половина назад, но само ако 45-дневният болничен преди раждане е започнал през 2014 г. До момента размерът на майчинството за първата година зависеше от доходите на родителя за две години назад.
Промяната няма да засегне всички онези майки, които са започнали отпуската поради бременност и раждане през 2013 г.
Анализ на Националния осигурителен институт показват, че връщането на стария период за изчисление средно на месец осигурява по-високо майчинство с около 13 лв., стига майката да не е била безработна в този период.
За бюджета на осигурителната институция това е допълнителен разход от 3.5 млн.лв. годишно. Що се отнася до втората година от майчинството - парите, които държавата изплаща, не зависят от това кога е започнал отпускът за отглеждане на детето. Сумата се фиксира в закона и за догодина тя е 340 лв. на месец.
Парите ще получават всички, които ползват този отпуск, без значение дали втората година от майчинството е започнала преди или след 1 януари.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД