25-35 г. - най-добрата възраст за забременяване

25-35 г. - най-добрата възраст за забременяванеСпоред експерти от Кралския колеж по акушерство и гинекология в Лондон, най-подходящата възраст за една жена да стане майка е между 20 и 35 години.
Експертите се обосновават с факта, че в тази възраст е пикът на женската фертилност, както и в най-добро здравословно състояние.
След 30-35 годишна възраст рисковете от усложнения, спонтанни аборти и здравословни проблеми нараства както за майката, така и за бебето. След тази възраст се увеличава и процентът на вродените увреждания.
Притеснителен според специалисти е фактът, че все по-разпространена е тенденцията жените да раждат първото си дете едва след 35-40 години. В повечето случаи, дамите се решават да родят толкова късно заради стремежа си за по- добро образование, кариера и материална сигурност.
Още по притеснително е съчетанието на социалните фактори с установеното преждевременно стареене на яйчниците, което се установява при повече от 10% от младите жени.
Не са редки случаите, когато жените са отложили майчинството във времето, а след като са решили да имат деца, установяват че не могат да забременеят. Лечението на проблеми с фертилитета често отнемат години, а това още повече забавя бременността.
Специалистите съветват жените да не рискуват своето здраве и да защитят здравето на бъдещото си дете, тъй като възрастта на майките се асоциират с различни проблеми на детското развитие, включително хипертония и синдром на Даун.
Учените напомнят, че естествените, биологични фактори, определящи репродуктивното и физиолигичното стареене, не са се променили с развитието на технологиите.
Колкото и напреднала да е медицината, не винаги може да се излъже природата, напомнят специалисти по асистирана репродукция. Успеваемостта при изкуствено осеменяване намалява с възрастта на жената, като при жени под 35 години е 31%, а над 42 години - едва 5%.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД