Астмата може да пречи на забременяването

Астмата може да пречи на забременяванетоДатски учени считат, че астмата може да оказва негативно влияние при опитите на жените да забременеят. Това съобщава Риа новости, като цитира изследване, публикувано в European Respiratory Journal.
Изследователите от Bispebjerg University Hospital са направили проучване сред повече от 14 хил. близнаци, живеещи в Дания през последните 40 години. Анкетата включвала въпроси, свързани с астмата и фертилността, дали участниците са правили дълги опити да забременят и колко деца имат понастоящем.
Сестрите-близначки се оказват идеален модел за сравнение, тъй като са с еднакви социални и генетически данни.
Както се казва в прессъобщението на European Lung Foundation, 955 участници заявяват, че са страдали или страдат от астма. В тази група процентът на тези, които са се опитвали дълго време да забременеят, е бил доста по-голям, отколкото при тези, които не са имали такъв проблем - 27% срещу 21,6%.
Оказало се също, че рискът от проблем със забременяването нараства, ако жените никак не са се лекували от астма - 30,5% срещу 23,8% за групата на използващите терапия. По отношение на възрастта жените астматички по-трудно забременявали след 30 г. - 32,2% срещу 24,9% за възраст до 30 г.
В същото време средният брой на ражданията при жени с астма и без астма съвпада, съобщават учените.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД