Лекции помагат на бъдещи родители в кампанията "Месец на кърменето"

Лекции помагат на бъдещи родители в кампанията "Месец на кърменето"Третата лекция от кампанията „Месец на кърменето“ в Първа акушеро-гинекологична болница „Св. София” се проведе на 23 май и беше посветена на храненето на децата и превенцията от алергии в ранна детска възраст. Инициативата „Месец на кърменето“ е съвместно партньорство между болницата и "Нестле", България. В рамките на кампанията бременни жени и майки имат възможност да посещават всеки четвъртък от месец май безплатни обучения с авторитетни специалисти по неонатология и хранене. Лекциите са отворени за всички желаещи след предварително записване за участие.
До момента в рамките на „Месец на кърменето“ в ПСАГБАЛ „Св. София“ родители са посетили две лекции, представени от доц. д-р Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология, и д-р Велимир Симов, завеждащ Отделение за недоносени деца към Първа МБАЛ в София. Първата лекция от кампанията бе посветена на кърменето и храненето на недоносените бебета по време на първите месеци от техния живот, а втората бе на тема „Хранене и превенция на затлъстяването в детска възраст“. Наднорменото тегло в детска възраст е социално-значим проблем с дълготрайни последици. По данни на IASO от 2012 г. в България около 20% от жените над 15-годишна възраст са затлъстели и около 50% са с наднормено тегло. Специалистите алармират, че при майките, които страдат от затлъстяване, рискът това да се предаде на детето е 3 пъти по-голям, а при децата, които не са кърмени, този риск се увеличава с 28%.
Д-р Велимир СимовД-р Велимир Симов разясни на родителите основните принципи за пълноценно и правилно хранене и кърмене като основна предпоставка за превенция на затлъстяването при децата и предотвратяването в дългосрочен план на социално-значими заболявания като диабет 2 тип, хипертония и др.
Драстичното увеличване на затлъстяването през последните 30 години не е резултат на генетични промени, а се дължи на лоши хранителни навици и липсата на физическо натоварване в ежедневието. Основен рисков фактор за затлъстяване при децата е и прекомерният прием на протеини (белтъци). Д-р Симов обясни, че майчината кърма е най-подходяща за оптималното нарастване на ръст и тегло на бебето, тъй като нивото на протеин в нея е оптимално за развитието на бебето (1,2 мл протеин на 100 гр. кърма).
Освен серията от образователни лекции, кампанията „Месец на кърменето“ дава възможност на бъдещите майки да посещават и специално организирани безплатни индивидуални консултации с водещи мамолози. Те се провеждат в мамологичния център на болницата.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД