"Месец на кърменето" предлага безплатни консултации

"Месец на кърменето" предлага безплатни консултацииКампанията „Месец на кърменето“ стартира официално в Първа акушеро-гинекологична болница „Св. София”. Инициативата е съвместно партньорство между ПСАГБАЛ „Св. София“ и Нестле България. В рамките на кампанията бъдещи родители имат възможността да посетят общо четири безплатни обучения с авторитетни специалисти по неонатология и хранене, които ще им помогнат в отглеждането и правилното хранене на техните деца.
Мащабната инициатива е отговор на препоръките на Световната здравна организация (СЗО), в които се посочва, че бременните жени и майките трябва да бъдат информирани за ползите от кърменето като най-добрия начин за хранене на бебето и за неговата защита от болести.
Първата лекция от кампанията бе посветена на кърменето и храненето на недоносените бебета по време на първите месеци от техния живот. Националният консултант по неонатология доц. д-р Ралица Георгиева проведе обучение пред бъдещите майки и акцентира върху важността на кърмата като най-естествената храна за новороденото. Д-р Георгиева разясни основните проблеми, които може да породи неправилното хранене на новороденото, сред които са повишеният риск от развитие на диабет, затлъстяване, болест на сърцето и алергии. Тя представи и различните стратегии за захранване на бебето, включително парентерално и ентерално хранене, както и различни варианти за обогатяване и съхранение на кърмата.
Втората лекция от кампанията „Месец на кърменето“ ще се проведе на 16 май от 15 часа в ПСАГБАЛ "Св. София" и е под надслов „Хранене и превенция на затлъстяването в детска възраст“. Лектор ще бъде д-р Велимир Симов, завеждащ Отделение за недоносени деца към Първа МБАЛ София. Наднорменото тегло в детска възраст е социалнозначим проблем с дълготрайни последици. Лекцията ще запознае настоящите и бъдещи майки с приноса на кърмата в изграждането на здравословен режим на хранене за детето, което в дългосрочен план ще подпомогне превенцията на социалнозначими заболявания като диабет 2 тип, хипертония и др.
Лекциите и обученията се провеждат всеки четвъртък до 30 май от 15 часа в ПСАГБАЛ "Св. София" и са отворени за всички желаещи след предварително записване за участие на тел. 02/ 44 70 211. Освен серията от образователни лекции, бъдещите майки, които се включат в инициативата, ще могат да посетят и специално организирани безплатни индивидуални консултации с водещи мамолози. Те ще се проведат в мамологичния център на болницата, след предварително записан час на тел. 02/ 44 70 207.
"Здравна поща", източник: МЗ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД