В медицината модата е опасно нещо

Д-р Данаил ДАКОВ, началник на родилно отделение към УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович"

Д-р Данаил ДАКОВМиналата година на фона на общата за страната ниска раждаемост ние имаме родени с 20 деца повече от предходната. Само в нашето отделение, което е единственото в града родилно отделение към държавна болница, те са 1440, от които 33 двойки близнаци. Имаме и най-доброто отделение в Югоизточна България за отглеждане на малки (недоносени) деца, ръководено от д-р Мумджиев. Условията ни са изключителни - чудесна апаратура и великолепни професионалисти. Към момента на разговора ни - 16 януари - успешно преживяват при нас две бебета по 800 г., удовлетворен е д-р Данаил Даков, началник на родилно отделение към УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович” в Стара Загора.

Другите две родилни отделения в града са в частни болници и за тях в момента създаването на отделение като нашето за проблемните бебета е прекалено сериозна инвестиция, но ние си партнираме добре с тях и не оставяме новородено без помощ, когато е нужна такава, допълва д-р Даков.

През 2013 г. екипът на родилното отделение си пожелава ръководството на обединената болница да направи всичко възможно да подобри условията за престой на родилките, т.е. да подобри материалната база. Така отделението ще е още по-конкурентоспособно на пазара на медицинските услуги.

Проблем за отделението е високият процент неосигурени майки, които отиват там. Ние не можем да откажем помощ - има и нещо по-голямо от финансовия проблем и то се нарича медицинска етика и морал. А тези жени често са с много слаба здравна и хигиенна култура. Над 20 от бъдещите майки, потърсили помощтта ни, бяха едва 13-14-годишни. Това са рискови раждания. Още много трябва да се работи сред малцинствата, за да бъдат избегнати подобни случаи, подчертава д-р Данаил Даков.

Радостен факт за акушер-гинеколога е постепенното изживяване на модата на оперативните раждания. В медицината модата е опасно нещо, казва той. Все повече млади жени го разбират и предпочитат естественото раждане, което е много по-природосъобразно и пази повече както тях, така и бебето. Огромна част от младите майки днес кърмят и това е друг голям пробив на полезното и здравословното.

"Национална бизнес поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД