Как бъдещата майка трябва да се грижи за себе си по време на бременността

Как бъдещата майка трябва да се грижи за себе си по време на бременносттаПротичането на бременността зависи от много фактори, затова е много важно бъдещата майка да знае какви промени трябва да внесе в работното си ежедневие, отчитайки особеното си положение.
Неизменният помощник
Лекарите не са стигнали до единодушно мнение за това, доколко влияе компютърът върху здравето на бъдещата майка и бебето. Но те са единодушни, че особено през първите три месеца e по-добре да не седите пред монитора.
Освен вредните излъчвания, компютърът е и голямо натоварване за очите. А вътреочното налягане у бременните и без това е повишено.
Освен това, пред компютрите ние обикновени седим дълго време в една поза и кръвообръщението в областта на таза се забавя.
Ако не можете да се откажете от компютъра, установете нови правила за работа. На всеки час задължително правете 10 минути почивка. Планирайте времето така, че поне 2-3 часа от работните часове компютърът да е изключен.
Организирайте работното си място така, че светлината да пада отзад или от лявата ви страна.
Избягвайте пренапрежението
Постарайте се да не работите нощни смени, да не работите дълги часове и да избягвате командировките. И не се опитвайте да свършите максимум работа, мислейки за времето, когато ще си бъдете „безработна“ в къщи с бебето. За да не ви пречи работата да се наслаждавате на живота като бременна, организирайте я правилно. За тази цел ограничете количеството задачи, с които се занимавате. Вие сама ще усетите, че не сте в състояние да вършите прекалено много неща – поради бушуващите хормони често ще ви бъде трудно да се концентрирате и да помните. И не допускайте поява на чувство за вина към колегите или работодателя, заради това, че правите пропуски и не сте толкова ефективна. Това е само период в живота ви и не сте първата, която минава през него. На всеки 3-4 седмици си вземайте по възможност няколко дни почивка.
Да не става от работния стол по цял ден е вредно за всеки и особено за бъдещата майка. Многочасовото неподвижно седене влияе лошо на краката и те бързо отичат. Ето защо е важно от време на време да се разхождате. Правете упражнения за раздвижване на шията, раменете и гърба и се опитайте да си създадете условия да си вдигате краката от време на време. Разположете нужните ви неща по бюрото така, че лесно да ги достигате, без да притискате корема.
При главоболие не забравяйте първо да проветрите стаята, липсата на кислород може не само да е причина за главоболието, но и допълнително ще влоши концентрацията ви.
Правила за добро самочувствие
Прегледайте гардероба си. Не изменяйте на елегатността и добрия си вкус, но носете по-леки и свободни дрехи. За да се чувствате комфортно, носете обувки без токчета.
Хранете се пълноценно – работещата бъдеща майка трябва постоянно за запълва запаса от енергия, който бързо се изразходва. Консумирайте полезни храни, богати на калций, желязо и фолиева киселина и пийте достатъчно количество вода. Вместо кафе, предпочитайте зеления чай. Хранете се на малки порции, но по-често, за да запазите енергията си и да избегнете гаденето.
Създайте си приятна атмосфера и мислете само полжителни неща. Това е особено важно за здравето на вашето бебе. Обградете се с вещи, които ви карат да се усмихвате. Поставете край себе си любими снимки и цветя – това ще повиши настроението ви.
Ако възникне стресова ситуация, отделете време да релаксирате направо на работното място. Настанете се удобно, сложете едната ръка на гърдите, а другата на корема. Вдишайте дълбоко през носа, задръжте дъха за малко и издишайте бавно през устата. Направете 15 такива вдишвания и издишвания и накрая се усмихнете!
Преразгледайте маршрута си за работа. По възможност пътувайте по-малко с градския транспорт и повече вървете пеша – бавно.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД