Как да приспиваме бебето

Как да приспиваме бебетоМного родители се сблъскват с проблема как да приспят бебето си. Ето кои са най-често използваните методи, които могат да помогнат за това.
Затъмняване на стаята. Изолацията, особено през лятото, е много ефективен начин за приспиване. Когато намалим стимулите от външната среда, всъщност подаваме сигнал на бебето, че е време за сън.
Приспиване по едно и също време. Желателно е да приспиваме бебето си по едно и също време, не само вечер. Това му дава чувство за сигурност и ориентир през деня. При новородените вечерният сън може да започва около 18 ч. Този ритъм естествено се променя с възрастта.
Вечерни ритуали. Приспивните песни наистина действат. Но само когато са всяка вечер. Повтарящите се еднотипни случки са успешен метод за приспиване, който подсказва на бебето, че трябва да се успокои. Можем да пробваме и с успокояваща баня, масаж, игра с музикална кутия или друга вещ. Най-важно е и последователността и продължителността да са еднакви.
Приспиване в леглото при мама. Много родители, а и лекари, сигурно ще се обявят против този метод, но той си има предимства. Ако бебето се кърми, това се прави на всеки 2-4 часа и през нощта, затова просто можем да го оставим да спи в нашето легло. Това успокоява не само новороденото, но и майката. Освен това, някои бебета спят очевидно по-дълбоко, спокойно и продължително, когато са до майка си.
Другарче за сън. Любима плюшена играчка или тениска, която мирише на мама, може системно да ни помага да приспим новороденото бебе. Но дали този метод работи, е доста индивидуално и просто трябва да се пробва.
Парче плат върху лицето. Може да звучи смешно, но с този лесен метод някои бебета заспиват мигновено. В един момент са преуморени и раздразнени, но щом сложим парче плат върху очичките им до нослето, притихват. Разбира се, след като бебето заспи, трябва да махнем плата.
Масаж и ласки. Опитайте да приспите малкия човек като го галите по челото или дори само по веждите и напевно повтаряте “Шшшшшш”. Друг възможен начин е масажирането на стъпалцата на краката - това успокоява бебето.
Вечеря. Въпреки че този метод е на последно място, все пак си остава един от най-добрите. Също като нас, възрастните, бебето се успива, след като се нахрани. Затова и много новородени заспиват директно на гърдата на майка си по време на кърменето.
"Здравнат поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД