Десетте най-важни неща, които трябва да знаем, преди да започнем ин витро процедура

Ето какви ни съветват лекарите по репродуктивна медицина

Десетте най-важни неща, които трябва да знаем, преди да започнем ин витро процедура1. Инфертилитетът се среща все по-често при съвременните двойки. Всяка 1 от 6 двойки има проблеми с естественото забременяване. Огледайте се - колко от хората около вас, които имат проблем със забременяването, са потърсили помощ от специалист в тази област? Ин витро процедурите са част от нашето всекидневие и ние трябва да ги приемаме, да не се срамуваме, че посещаваме клиника по стерилитет.

2. Трябва да имате доверие на лекуващия лекар и екип. Изборът на правилните специалист и клиники също са важни. Проучете къде отивате, защото факторите, които имат
отношение към нормалното протичане на една бременност, са комплексни. Изберете екип, който ще може да ви осигури мултидисциплинарен подход и подкрепа от специалисти в различно области. Изберете лекар, с когото да се чувствате като с приятел, за да разбере емоционалните ви дилеми и добър специалист, който да доведе процедурите до успех.

3. Осигурете си време. Ин витро процедурите изискват именно това. Стимулацията на яйчниците е част от една ин витро процедура и тя отнема 9-11 дни в зависимост от индивидуалният отговор. През този период е необходимо да посещавате лекуващият ви лекар през ден,прегледите са кратки , но чести. Съпроводени са с проследяване на хормонални нива, което означава , че ще Ви се взема кръв на определени дни. В деня на фоликуларната пункция (вземането на яйцеклетките) също трябва да си отделите време- процедурата се прави под упойка и трябва да останете под наблюдение поне 2 часа.
4. Инжекциите по време на стимулацията не са 'страшни'. Много пациентки изпитват ужас от факта, че трябва сами да си правят инжекциите. Добра новина - те се поставят подкожно, иглите са много малки (подобни на тези, с които се прави Инсулин) и не болят.

5. Пункцията – взимането на яйцеклетките от фоликулите на яйчниците не трябва да ви плаши. Може би това е първа хирургическа интервенция за много от Вас и е нормално да сте притеснени. Манипулацията с прави с упойка, вие заспивате и не усещате никаква болка. Събуждате се в леглото, след като всичко е приключило.

6. Има различни методи на оплождане на яйцеклетките и сперматозоидите. Понятието ин витро процедура включва целият цикъл на стимулация, пункция, оплождане на яйцеклетки и сперматозоиди  и ембриотрансфер.Самото оплождане може да се осъществи по няколко метода- ин витро, ИКСИ,ИМСИ,ПИКСИ. Кой точно ще се избере се определя от конкретния случай , от опитността на екипа и оборудването, с което разполага.

7. Понякога може да се наложи да се направят повече от 1 ин витро опита. Всеки екип се старае двойката да успее още от 1та процедура. За съжаление понякога това не става и се налага да се направи втора след необходимите допълнителни изследвания.

8. Замразените ембриони са толкова добри и перспективни колкото и свежите. В днешно време с технологиите, с които разполагаме и натрупаният опит ембриолозите са виртуози в техниките за замразяване и размразяване. Не се притеснявайте, ако се наложи да Ви се замразят яйцеклетки, сперматозоиди или ембриони., дори понякога този подход дава по- големи шансове за успех.

9. Възрастта има значение. Не отлагайте плановете за бебе твърде много. Ин витрото не е панацея, за да е успешно то са необходими качествени яйцеклетки и сперматозоиди. От друга страна с напредване на възрастта рисковете за Вас от една евентуална бременност се увеличават.

10. Няма глупави въпроси. Не се притеснявайте да питате каквото и да е . Важно е да знаете какво се случва с Вас и какво Ви предстои. ИКСИ, ИМСИ, хетчинг.... нормално е да Ви звучат непознато- питайте.В ин витро процедурата са важни и часовите диапазони на медикаментите- ако нещо Ви е неясно и съмнително- питайте.Не срамно и да искате подкрепа.Екипът, с който работите е там, за да ви осигури подкрепа и да ви даде необходимата информация.
"Здравна поща", източник: missionbaby.woman.bg

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД