Улеснете си работата, когато вземате проби за изследване от бебетата

Улеснете си работата, когато вземате проби за изследване от бебетатаВземането на урина и/или фекалии при бебетата за изследване понякога се оказва мисия невъзможна. Но за най-точни резултати трябва да се спазват някои правила. Урината се събира при свободно уриниране. Взема се сутрин след събуждане и веднага се занася в лабораторията. Най-достоверно е изследването на урина до 1,5 часа от уринирането.
За да си улесните работата, можете да сложите бебето в коритото за къпане и да му дадете да пие вода или да измиете ръчичките му с топла вода, да пуснете мивката
да тече, поглаждайте коремчето, леко притискане в областта на пикочния мехур и единственото, което ви остава, е да чакате. Ако нещата не се получават по този начин, можете да използвате колектор за урина, който представлява найлонено пликче, което се залепя около гениталиите на бебето, веднага щом се събуди.
Предния ден преди изследването не давайте на бебето продукти с моркови и цвекло. Те могат да оцветят пробата. Урината трябва да бъде поставена в чист, сух съд, по който няма следи от сапун. Също така добре измийте и гениталиите на бебето, за да не са останали следи от крем и др.
Можете да съберете урината като поставите бебето на чиста гумена постелка, предварително покрита с пелена, на която има улей за събиране на урината. Така събраната урина, не повече от 50-100 мл, се прелива в предварително подготвения съд и се отнася в лабораторията.
Изпражненията за изследване се вземат от пелената или от гърнето. Ако детето вече ходи на гърне, предварително го попарете с вряща вода и го подсушете добре. Помнете, че не бива да изпращате за изследване изпражнения, примесени с други примеси, например урина. Събраният материал се поставя в чисто, сухо бурканче, предвидено специално за фекални проби.
Необходимо е пробата да се изследва в период от 5-8 часа след дефекацията. Допуска се да се вземат изпражнения и предната вечер, тъй като от малките деца невинаги е възможно да се вземе материал сутринта. В такъв случай след като сте събрали материала, трябва да го поставите на хладно - студена стая или хладилник, като предварително надпишете пробата.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД