Няма страшно, ако детето си смучи палеца?!

Няма страшно, ако детето си смучи палеца?!Ако детето смуче палеца си, със сигурност сте чували куп ужасяващи истории как това може да навреди на неговите зъби, но изследване откри, че това има положителна страна, твърди БГНЕС. Оказва се, че децата, които смучат палеца и/или гризат ноктите си, имат по-малка вероятност от развитие на алергии по-късно в живота, а също като цяло са по-здрави от децата, които не го правят, съобщава македонският портал "Майка и дете".
Навикът за смучене палеца може да се развие още в утробата, а по-късно може да предпази детето от алергии към домашен прах, замърсявания и паразити, тъй като децата са изложени на бактерии още от ранна възраст, а те влияят на имунната им система
.
Професор Малкълм Сеарс от МекМастер университета в Канада казва, че това откритие е в съответствие с теорията за хигиена, според която ранното излагане на бактерии може да намали риска от развитие на алергии по-късно в живота.
Изследването е проведено от Университета Отаго в Нова Зеландия, а резултатите са публикувани в списание Pediatrics. Наблюдавани са навиците на 1037 души от раждането до зряла възраст.
Децата, които имат навик да смучат палеца си или да гризат ноктите си на възраст от пет, седем, девет и 11 години, са с по-малък риск от развитие на алергии или 38%. Тези, които не го правят, са изложени на риск от 49%, а децата, които правят или едното, или другото, са с риск от едва 31%.
Така че следващия път, когато видите, че детето ви поставя пръсти в устата си, знайте, че от това има все пак и полза!
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД