У нас има близо 145 000 души с репродуктивни проблеми

У нас има близо 145 000 души с репродуктивни проблемиБлизо 145 хил. души в страната ни страдат от репродуктивни проблеми, което е една от причините за ниската раждаемост в страната. Стресът и късната възраст, в която жените избират да станат майки, също оказват влияние върху зачеването. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Стефка Захариева, председател на сдружение "Зачатие". В студиото на "България сутрин" тя разказа как то помага на хиляди българи да създадат потомство.
Наскоро сдружението проведе 13-тото издание на "Ден на репродуктивното здраве". Този път то беше в Бургас. Всяка година ние го провеждаме в различен град от страната, за да могат хората в района да се срещнат със специалисти. Тази година имаше над 20 лекари от водещите репродуктивни клиники в страната и над 120 пациенти, които се срещнаха с тях, поговориха, получиха надежда, обясни Захариева.
Сдружение "Зачатие" е първата пациентска организация, създадена преди повече от 13 години. Тя е изцяло доброволческа. Ние сме на разположение на всички хора, които имат репродуктивни проблеми. Помагаме им най-вече с информацията, която предоставяме на нашия сайт, който дори е на 14 години, защото създадохме първо него, след това решихме, че за да бъдем чути от държавата, трябва да направим нещо", продължи председателят на сдружението.
Стефка Захариева е една от борбените майки, които създават "Зачатие" преди 13 години. Тогава информацията за специализираното лечение на репродуктивните проблеми при мъжете и жените е много оскъдна, а държавата не отпуска финансиране на ин витро процедурите. Нямаше информация на български език. Абсолютно нищо не се финансираше от държавата. Това ни мотивира да създадем сдружение "Зачатие", защото по този начин можехме да се борим с институциите. И всички момичета, които обединихме усилията си, вече сме горди майки на едни пораснали деца, обясни още Захариева.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД