Най-съвременният неинвазивен пренатален тест има шансове да бъде реимбурсиран от НЗОК

Най-съвременният неинвазивен пренатален тест има шансове да бъде реимбурсиран от НЗОКБъдещите майки у нас имат шанс да се възползват от съвременен неинвазивен ДНК тест от ново поколение, който позволява още в началото на 9-ата седмица на бременността с точност да се разбере дали детето ще се роди с някоя от най-често срещаните аномалии (синдромите на Даун, Патау или Едуардс), както и някои от дефектите, свързани с половите хромозоми. Изследването е приложимо при многоплодна бременност, както и при асистирана репродукция.
"Пренатест" е достъпен в България от 2012 г., припомни д-р Майкъл Луц, главен изпълнителен директор на ЛайфКодекс, Германия, по време на посещението си в София.
Най-съвременният неинвазивен пренатален тест има шансове да бъде реимбурсиран от НЗОКД-р Луц изнесе данни за реимбурсацията на теста в Германия и Швейцария и изрази увереност, че в срок до 12 месеца България може да започне обработката на кръвните проби от пренаталния тест на своя територия. АГ-болници, Ин витро клиники и лаборатории у нас вече имат добри технологични възможности, за да започнат работа с пренаталните неинвазивни тестове. За да се стигне до преговори с НЗОК за реимбурсиране на теста, ЛайфКодекс съвместно с българското си представителство НМ Дженомикс предприемат 4 основни стъпки:
1. Намаляване цената на стандартния високотехнологичен тест, който се извършва в Германия, като се опростяват сателитните услуги и логистиката.
2. НМ Дженомикс, които са пионери в предлагането на пренатални тестове, разработва своята нова online платформа за заявки за извършване на теста, което допълнително ще доведе до намаляване на цената. Очаква се тя да бъде достъпна за пациентите през месец юни 2015 г. Тази платформа дава възможност на жените сами да организират и проследяват процедурата - от подаването на заявление и документи, до удобен час и място за вземане на кръвна проба в специално предоставени епруветки, и след това транспортирането й с куриер до Германия. Резултатът се връща след 10 работни дни при наблюдаващия бременността АГ-специалист и специалиста по медицинска генетика, като последният разчита резултата и издава писмено становище за състоянието на бременността.
3. ЛайфКодекс разработва нова, много по-достъпна технология за извършване на "Пренатест" на PCR-платформа, което ще даде възможност тя да се внедри в практиките на българските лаборатории и болници.
4. И крайната цел, след като вече тестът се изработва в България, става възможен стартът на преговори с НЗОК за евентуално реимбурсиране на "Пренатест" – пълно или частично, в зависимост от бюджета й.
Д-р Ралица Василева, акушер-гинеколог от Първа АГ болница в София, разказа за сега прилаганите стандарти в пренаталните грижи към бременните у нас. Тя изрази увереност, че е съвсем реална перспективата неинвазивният "Пренатест" да се работи в България и да се заплаща от НЗОК и така да стане напълно достъпен за всички бременни жени.
Статистиката до момента показва, че благодарение на "Пренатест" всяка година в България може да бъде избегната загубата на близо 20 здрави бебета, вследствие на инвазивни изследвания. Направен още в самото начало на третия месец, това неинвазивно изследване дава възможност на бъдещите родители да бъдат напълно информирани за здравния статус на тяхното бебе и да вземат отрано правилното за тях решение в случай на положителен резултат.
Годишно в Германия се правят над 11 000 пренатеста, за сравнение в България се осъществяват едва 500. Но ценното е, че точно с толкова са намалели рисковите инвазивни процедури, което показва ясно предимството на тези иновативни изследвания и ползата за бременните жени. "С наличното техническо оборудване и квалифициран персонал на вашите болници и лаборатории, съм обнадежден, че "Пренатест" ще стане достъпен и реимбурсируем в България най-късно до една година", заключи д-р Луц.
--------------------------------------------------------------
Д-р Майкъл ЛуцД-р Майкъл Луц, главен изпълнителен директор на Лайфкодекс
Като бизнесмен и предприемач, д-р Майкъл Луц има дългогодишен опит в създаването и ръководенето на иновативни компании, предлагащи услуги в сферата на биотехнологиите. Позицията на главен изпълнителен директор на LifeCodexx AG заема от 2010 г. до момента. От 2005 г. насам той е изградил успешно шест международни биотехнологични компании и продължава да бъде консултант за други фирми, предлагащи услуги в сферата на биотехнологиите, като Cytena във Фрайбург (Германия) и др. Преди това д-р Луц е прекарал много години на различни управленски позиции в компании като фармацевтичния лидер "Новартис" и "Евотек". Завършил е химия и биохимия в университетите в Констанц (Германия) и Гренобъл (Франция). Получава докторската си степен по биоорганична химия в Цюрих (Швейцария).
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД