29% от бременните у нас страдат от недостиг на желязо

29% от бременните у нас страдат от недостиг на желязоВъпреки, че темата за балансираното хранене все по-често попада в обсега на общественото внимание, хранителните навици на домакинствата, които пряко рефлектират върху тяхното здраве, остават по-скоро лоши. Тази тревожна тенденция очертаха медиците на провелата се дискусия „Как да се преборим с дефицитите в хранителния режим на децата в България”, която се състоя в рамките на кампанията „Първите 1000 дни... и след това”, реализирана в България с подкрепата на Нестле и със съдействието на болници - партньори в цялата страна.
На форума бяха представени данни от специално направено проучване за хранителните навици на българите.
То показва някои притеснителни факти за нездравословния начин на живот на населението, както и за липсата на спорт и активност в ежедневието на сънародниците ни. Данните бяха съпоставени с тези на СЗО, които изследват дефицитите при бременни и малки деца (под 5 години) в световен мащаб.
Експертите се обединиха около твърдението, че някои дефицити, като този на желязо по време на бременността, влияят пряко върху здравето на новороденото, респективно увеличават риска за развитие на анемия.
Според данните на СЗО 29% от бременните жени у нас страдат от недостиг на този толкова важен елемент, докато във Франция и Германия процентът е около 12%, в САЩ малко над 5%.
В дългосрочен план железният дефицит води до отслабване на имунната система и чести боледувания. Съветът на лекарите е майките да кърмят максимално дълго децата си, да се грижат за приема на достатъчно телешко, жълтъци, някои подправки като мащерката, отскоро познатите киноа и амарант, традиционните за България боб, грах, леща, бадеми. Важно е да се знае, че децата, подрастващите, бременните жени и кърмачките не трябва да падат под 18 мг желязо на ден.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД