Майчинството влияе положително на развитието на умствените способности на жената

Майчинството влияе положително на развитието на умствените способности на женатаСпоред проучване на група учени от университета в Ричмънд, САЩ, майчинството влияе положително на развитието на умствените способности на жената, като ефектът може да продължи с години.
След раждането на детето мозъкът на жената започва стремително да се развива. Майчинството дава силен тласък в развитието на способностите за запомняне и обучение, твърдят изследователите. Те обясняват факта с позитивния ефект от раждането на детето, водещ до изменения в размера и формата на отделни зони от мозъка.
Причините за положителните изменения в мозъка се свързват с освобождаването на много хормони, а също така с активизирането на неговите структури, възникващо по време на грижите за детето.
Хормоналните колебания по време на бременност, раждане и кърмене увеличават размера на клетките в отделни участъци от мозъка. Мозъкът на майките се развива в зависимост от това, как те се приспособяват към промените, свързани с появата на детето. Наблюдава се изостряне на тяхното възприятие, благодарение на което жените могат да разпознаят детето си ориентирайки се, например само по звуци или миризма, изтъкват учените.
Според тях, положителният ефект, който има върху майчиния организъм, една късна бременност е заради това, че женският мозък получава допълнителни сили в период, когато започва влошаване на паметта, свойствено за зрялата възраст. Раждането като цяло влияе положително и на общото физическо състояние на жената.
"Здравна поща“

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД