Мъже, направете жените си щастливи, за да бъдете щастливи мъже

Съветва Ува МАЙНЕР, холистична акушерка, психолог и лечител от Коста Рика

Ува Майнер (вляво) и авторката Живка КехайоваУва Майнер е родена в Австрия. Баща й е немец, майка й от бившата Чехословакия. Живеят в Германия, която Ува казва, че е напуснала при първа възможност, но, за радост, не и преди обучението там да изгради в нея дисциплината, нужна, за да постига целите си. От дете иска да бъде акушерка, но баща й имал други амбиции за нея. Наложило й се да завърши икономически университет и да работи като икономист. Дълги години работи на висока позиция в ООН. В момента, в който решава, че е осъществила амбициите на баща си, зарязва кариерата в световната организация и най-после става акушерка.
Живее и работи днес в Коста Рика, а 36-годишният й син живее и работи в родината на дядо си.
Ува Майнер проведе обучение-семинар в Стара Загора. 

- Г-жо Майнер, Вие сте привърженик на раждането вкъщи. А ако има усложнения?
- Раждането у дома е неизбежна алтернатива като се има предвид, че здравните системи и в най-развитите страни вече не са в състояние да понесат финансовото натоварване при все по-малко работещи, заради застаряването на нациите почти навсякъде по света. То е ресурс за спестяване на средства от задължителните и в повечето случаи ненужни манипулации в болниците, но не на всяка цена. Става въпрос за дълга и внимателна подготовка, бих казала още преди забременяването на жената.
Изработване на хранителен и двигател режим за жената, която ще стане майка, наблюдение на акушер през цялото време.
И абсолютно задължително условие е желаещите да предприемат стъпка като раждане вкъщи, да са абсолютно здрави. Ще е прекрасно да се изградят малки центрове за консултации и подкрепа - много по-евтини от огромните сега родилни отделения, а да се запазят само възможности за реакция при спешни и тежки случаи.
В Италия, например, вече предлагат по 800 евро на родилка, ако приеме да ражда у дома.
Стъпки в тази посока са предприети и в Англия. Тенденцията върви навсякъде. Всъщност, няма нищо по-нормално от едно раждане, когато родилката е здрава жена. Специалист като Мишел Оден пише, че най-добрата акушерка е "седналата на ръцете си", т.е. онази, която е подготвила родилката в предродилния период, а по време на самото раждане не се суети около нея, показвайки й по този начин, че жената не знае какво прави, че не е компетентна. Всъщност, всяка жена е компетентна да се справи и трябва да има това самочувствие.
Пак Оден твърди, че с това масово секцио - дори в Коста Рика в частните клиники над 90% от жените раждат със секцио, се прави ужасно лоша услуга на човечеството.
Очакват ни не само силно агресивни поколения. По-страшното е, ако тялото на жената "забрави" постепенно колко голямо трябва да е бебето в нея, за да се роди нормално, каква трябва да е симетрията на човешкото тяло и започнат хората да се раждат примерно с огромни глави, с прекомерно разраснал се мозък и свръхразвити центрове на логиката за сметка на чувствата и душата. Звучи като фантастика, но ако няколко поколения женското тяло не се използва, според природните му кодове и дадености, генетичната памет ще започне да се променя. А цезаровите сечения са скъпи и опасни както за детето, така и за майката - за това никой не предупреждава родилките.

- Вие как работите с жените, които раждат у дома?
- Най-напред работя само със здрави жени. Следя стриктно за хранене и двигателен режим - създаваме специална система от упражнения за бременната на базата на йога, тайчи и др. Задължителна е разходката поне час на ден за укрепване на тазовото дъно. Психологическата подготовка също е много важна - най-важната.
Жената трябва да е готова да се изправи пред емоционалните си страхове и да се справи с тях.
Позитивната нагласа винаги е огромна предпоставка за добър край. Важна е и работата с бащата. Всъщност най-хубавото е, че детето вкъщи е посрещнато от първия миг и от майката, и от бащата. Всяко дете има нужда и от майка, и от баща - бащите непременно трябва да изживеят заедно с жена си чудото на раждането. Връзката между партньорите и създаденият от тях живот е различна, всъщност е истинската, когато са преминали заедно през раждането. Родителите трябва да бъдат наясно, че изборът на раждане у дома е много сериозен въпрос - точно толкова сериозен, колкото и решението да станат родители.

- За втори път сте в България. Как Ви се вижда родилната помощ у нас?
- Тя е много подобна на която и да е друга система в Европа. Няма сериозни разлики. Медицинската част се стреми напълно да елиминира холистичната, а всъщност, ако медицинската и холистичната част вървят заедно, прилагат се заедно, ще е полезно и за двете, и най-вече за родилките и бебетата.

- Какво бихте искали да кажете на жените в България?
- Бъдете съзнателни за невероятната чест и привилегия, която ви е дадена - да дарите нов живот.
Почитайте себе си и бъдете дъщери на майката Земя.
Не сте сами и отделени. Искам обаче да кажа нещо и на мъжете: Подкрепяйте и обичайте жените си в свещената им мисия! Направете жените си щастливи, защото само така можете да бъдете щастливи мъже.
Жените са тези, които ще променят света.
Това е тяхна отговорност - да го върнат към любовта. Войната не е наша природа, а наш страх. Планетата ни винаги ще се грижи за нас, ако ние самите не сме блокирани от страховете си, защото тогава не можем да използваме смислено онова, което тя ни дава.
„Здравна поща”, Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД