У нас всяко десето бебе е с наднормени килограми

У нас всяко десето бебе е с наднормени килограмиВсяко десето бебе у нас се ражда с наднормено тегло. В последно време броят на малките великани се увеличава, което говори, че все повече майки имат здравословни проблеми, коментират лекарите. Стотици новородени над 4 кг са се появили на бял свят от началото на годината в страната. Точно на Великден в Хасково проплака бебе с умопомрачителни мерки - 5,1 кг и 54 см. Юнакът Мартин е най-едрото дете, раждано в местното отделение за последното десетилетие. Националният рекорд продължава да се държи от 7-килограмовия Миглен, който се роди в Бургас през 2011 г.
Над нормата се водят всички бебета, родени над 4 кг. У нас няма точна статистика за броя им, но специалистите смятат, че са около 10% от всички новородени.
Раждането на наднормено дете е сигнал, че майката вероятно е развила т.нар. гестационен диабет. Той се появява по време на бременността на хормонална основа и изчезва след раждането. Бременната трябва да изследва нивата на кръвната захар около 28-та гестационна седмица. Необходимо е да проследява и захарта в урината си, съветват лекарите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД