Причини за болките в гърдите при кърмене

 Причини за болките в гърдите при кърменеПо време на кърмене можем да изпитаме мимолетна болка в гърдите, когато мляко започне да тече. Този рефлекс на отделяне на кърмата се стимулира от хормона окситоцин. Той стимулира мускулите в гърдите да започнат да „изцеждат“ млякото.
Хормонът се освобождава, когато бебето започне да се храни през първите дни след раждането. По-късно само мисълта за кърмене може да предизвика неговото отделяне. Дори е възможно в тези случаи да изтече и кърма от гърдите.
Различните жени усещат този рефлекс по различен начин. Може да изпитаме: леко изтръпване или чувство на мравучкане, много силен натиск и лека болка или дискомфорт, възможно е и да не почувстваме нищо по-специално.
С течение на времето, когато свикнем с кърменето, всичко това най-вероятно няма да ни прави впечатление.
Някои кърмещи майки, които отделят прекалено големи количества мляко, усещат болезнени „прищраквания“ надълбоко в гърдите по време на кърмене. Усещането обикновено отшумява до три месеца след началото на кърменето. Ако бебето се храни добре всеки път, количеството кърма би трябвало да се балансира.
Друга причина за болка в гърдите е млечница – често срещана гъбична инфекция, която се развива в устата на бебето и зърната на гърдите на кърмещата го майка. Понякога млечницата може да навлезе в млечните канали на гърдите, а когато те се инфектират, кърменето може да е болезнено.
За разлика от болката, предизвикана от самото кърмене като процес, тази, вследствие на гъбичната инфекция, може да продължи по време на кърменето и дори да се влоши след края му.
Някои експерти се съмняват, че може да се стигне до инфектиране на млечните канали. Според тях млечницата по-скоро се простира само до зърната на гърдите. Ако се установи наличие на такава инфекция, трябва да се консултираме с лекар, за да се назначи лечение както на бебето, така и на майката.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД