Онкоцентърът в Стара Загора чака лицензия, за да пусне линейния ускорител

Д-р Петьо Чилингиров, Радостина Христова и инж. Веска УзуноваКомплексен онкологичен център в Стара Загора ще започне да лекува пациенти с новия мултимодален линеен ускорител, когато получи лицензия за работа. Това съобщи на пресконференция днес директорът на здравното заведение д-р Петьо Чилингиров. Очакваме до месец Агенцията за ядрено регулиране да приключи със замерванията, пробите и настройките на уреда, допълни той. Новата техника работи със 7 вида енергия и е сред най-съвременните за повишаване на преживяемостта и по-доброто качество на живот на онкоболните.
Тя бе закупена по проект, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие, в който безвъзмездната финансова помощ е в размер на 5.395 млн. лв. Официалното финализиране на проекта и прерязване на лентата на модернизираното отделение по лъчелечение, където е монтиран линейния ускорител, се състоя в понеделник, 20 януари.
През тази година се очаква 200-220 пациенти да се възползват от възможностите на техниката, през идната – 450-550 души.
В момента онкологичните заболявания са на второ място, с тенденция за първо, като причина за смъртността в света. У нас статистиката е същата. През 2013 г. в Комплексен онкологичен център-Стара Загора има регистрирани 479.62 души на 100 000 новозаболели, като 40% от тях са в трети и четвърти стадий, съобщи д-р Чилингиров. Причината е в застаряването на нацията и нивото на здравна култура на българина. За съжаление, сред болните в последен стадий има и много медицински работници, допълни той.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД