Нов линеен ускорител лекува в Стара Загора онкоболни

Нов линеен ускорител лекува в Стара Загора онкоболниОнкоболните в 4 области - Стара Загора, Сливен, Хасково и Кърджали, вече ще получават модерно европейско лечение. Днес официално бе открито ново отделение по лъчелечение към Комплексен онкологичен център в Стара Загора, оборудвано с модерна апаратура. То става факт по проект на ОП "Регионално развитие" на стойност 6.657 млн. лв., от които 277 576 лв. са на община Стара Загора.
Лентата на новото отделение прерязаха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, старозагорският митрополит Галактион и д-р Петьо Чилингиров, управител на Комплексен онкологичен център. На церемонията присъстваха депутати, общински съветници, много гости.
Проектът обхваща преустройство на съществуващи сгради, изграждане на нова постройка, оборудване с модерна апаратура. Мултимодалният линеен ускорител тук е един от най-съвременните високотехнологични уреди за лъчелечение. Чрез него болни от четирите области ще получават диагностика, лечение, различни манипулации и процедури в съответствие със стандартите за добра клинична практика. Новата апаратурата е от ключово значение за ранната диагностика и откриване на злокачествени образувания.
Средният годишен брой на диспансерно наблюдаваните пациенти в Стара Загора със злокачествени новообразувания, по данни за 2012 г. , е 19 104. С въвеждането на новия линеен ускорител ще могат да се лекуват 2160 пациенти повече на година. Вече ще можем напълно да задоволим необходимостта от тази апаратура, подчерта д-р Чилингиров. В момента минават по 60-70 болни на ден, има много чакащи. Сега листата ще бъде ликвидирана, заяви той.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА

Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД