НЗОК да плаща поне 1 спермограма, предлагат сдружения

НЗОК да плаща поне 1 спермограма, предлагат сдруженияИнститутът на женската консултация ще бъде възстановен, а в 28-те областни болници ще бъдат разкрити консултативни кабинети за двойки с репродуктивни проблеми. Тези структури ще осъществяват в пълен обем медицински и социални дейности, насочени към цялостно удовлетворяване на потребностите на младите двойки. Това съобщи Лидия Чорбанова, съветник на министъра на здравеопазването.
Превенцията на недоносеността, пълноценното използване на методите за пренатална диагностика и на репродуктивната медицина като цяло са основните цели на политиката по майчино и детско здравеопазване, която МЗ ще следва през тази година, каза още тя.
Фондът за асистирана репродукция ще бъде ангажиран много активно с разработването на стратегии и програми за стопиране на негативните тенденции, като при изграждането на новите политики ще бъдат взети предвид мненията и предложенията на пациентски организации и други подобни структури от неправителственият сектор. За реализацията на тези цели ще бъдат вложени значителни средства, част от които – 10  млн.евро, ще бъдат взети от Норвежкия финансов механизъм.
Раждаемостта у нас е катастрофално ниска, за последните две десетилетия родилният контингент у нас е намалял с 400 000 жени, алармираха представители на сдруженията „Искам бебе“ и “Зачатие“. Те се спряха и на друг притеснителен факт, свързан със стигматизацията на двойките, които имат репродуктивни проблеми – повечето от тях изпитват чувство на срам, не споделят затрудненията си и търсят медицинска помощ късно, като това важи особено за хората от малките градове. Не можем да си затваряме очите и пред раждането на деца от момичета на възраст между 12 и 16 години. Само за миналата година има 7000 такива раждания, при това не само в регионите с  малцинствено население, посочи Нина Николова от Сдружение „Нашите недоносени деца“. Общият брой раждания за 2013 година пък е 61 774, което е най-ниското ниво от Втората световна война насам.
Зад ниската раждаемост се крият множество проблеми, които обществото ни трябва да осъзнае и осмисли, подчерта д-р Антония Григорова, основател и организатор на инициативата „Бебе на годината". Ръстът на преждевременните раждания показва и качеството на проследяване на бременността и предродилната профилактика на бъдещата майка. Повишаването на  раждаемостта през годините до 2009 г. се е дължало на раждането на второ и трето дете, както и на развитието на методите на асистираната репродукция. 2010 година обаче бележи началото на новата тенденция за отлагане на ражданията и ограничаването до едно дете в семейството. Двудетният модел на българското семейство, който съвпада и с европейския, е силно разколебан и е на път да изчезне, посочиха представителките на организациите, работещи в областта на репродуктивното здраве. Много са семейните двойки, които не знаят към кого да се обърнат при наличието на проблем, не са малко и тези, които не могат да си позволят финансово да продължат опитите след изчерпването на възможностите за трите процедури, платени от Фонда. Ето защо ще предложим да бъде въведено частично заплащане от Фонда за следващи процедури, при което останалата част от сумата се осигури от самата пациентка, каза Нина Николова. Тя обърна внимание на факта, че на мъжкия стерилитет у нас се обръща малко внимание и посочи, че от сдружението ще направят предложение НЗОК да поема заплащането на поне едно изследване на спермограма, което е от съществено значение за диагностиката на стерилитета.
"Здравна поща", i

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
{cmp_start...
Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД