5% от направленията за специалист не се изпълняват

5% от направленията за специалист не се изпълняватСредно 5% от издадените направления за специалист не се изпълняват. Това показва проверка на Националната здравноосигурителна каса в 12-те районни структури на касата с най-висок процент издадени, но неизпълнени направления.
В рамките на проверката са посетени 116 лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ и 125 общопрактикуващи лекари и специалисти и е проведена анкета със 720 пациента.
Най-честата причина за неизпълнение на направлението са финансовите и социални причини, при които хората не са имали средства да стигнат до дадената болница или не са можели да заплатят потребителската такса или таксата за вземане на биологичен материал. Това е възпрепятствало 46% от пациентите.
13.5 на сто от запитаните са посочили като причина липсата на близък човек, който да ги придружи до лечебното заведение, а 6.5 на сто не са намерили време да посетят специалист, тъй като се грижат за болен член от семейството. Голяма част от анкетираните признават, че са проявили небрежност, като са пропуснали 30-дневния срок, в който направлението е валидно или пък са изгубили листа. Немалка част от запитаните пациенти посочват, че личният лекар им е отказал направление. Това обстоятелство също подлежи на проверка от страна на здравната каса.

"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД