Топим се с 8 души на ден

Топим се с 8 души на денНаселението на България се топи с 8 души на ден – това е най-бързото темпо на изчезване на население в света, предупреди проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна.
От 9 милиона души станахме 6,98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва, каза още проф. Иванов.
Доц. Георги Бърдаров от СУ допълни, че България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години.
Експертът по демографска статистика от УНСС проф. Тодор Калоянов пък заяви, че тенденциите не са нормални, особено заради продължителността на периода, в който се наблюдават.
Това, което се случва, е обективна тенденция, започнала преди 90 г. Тогава бабите и прабабите ни са раждали по 10-12 деца. Известна е теорията за демографския преход, според която сме достигнали четвъртия етап на ниска раждаемост и висока смъртност. Експертите очакваха да се възстанови възпроизводството, но се случи нещо изненадващо, обясни Калоянов.
Проф. Петър Иванов изтъкна, че винаги се премълчава въпросът за етническата структура. Според статистиката на Центъра за демографска политика за 50% от новородените българският език не е майчин.
Интересно, тези 53 000 деца, родени през тази година, с 16 000 по-малко от предходната, какъв майчин език имат – според нашата статистика за около 30 000 това не е българският, изтъкна професорът, според когото „подмяната на населението” вече е започнала. Демографът смята, че етническата структура е неудобна тема за политиците, на които е неудобно да признаят, че "България се циганизира и турцизира".
Доц. Бърдаров припомни, че в един момент на ромското население се е гледало като на трудов резерв, затова трябва да се обърне внимание на тяхното образование.
За мен най-страшна е промяната във възрастовата структура – държавата не може да понесе толкова неактивна част от населението, подчерта Бърдаров, според когото младежката безработица е друг важен акцент в демографската криза.
"Здравна поща", i

И сълзите може да са заразни при морбили
21 Януари 2020, Вторник
{cmp_start...
Основни рискове при пожар
20 Януари 2020, Понеделник
{cmp_start...
Студът може да "звънне" в ушите ни
15 Януари 2020, Сряда
{cmp_start...
Нова пневмония нападна китайци в Ухан
15 Януари 2020, Сряда
{cmp_start...
Не пренебрегвайте сигналите на тялото
14 Януари 2020, Вторник
{cmp_start...
Внимавайте с използването на ксилометазолин
13 Януари 2020, Понеделник
{cmp_start...
Защитната сила на "стадния имунитет"
06 Януари 2020, Понеделник
{cmp_start...
С хидрогел парират негативите от инфаркта
30 Декември 2019, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД